Καιρός|04.06.2024 21:55

Ο καιρός και τα... ρεκόρ του: Τι διευκρινίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Τρίτη

Newsroom

«Δυνατά» έχει ξεκινήσει η νέα θερμή περίοδος στη χώρα μας και πριν καλά καλά το ημερολόγιο δείξει την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, λέει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως δεν έσπασε ρεκόρ θερμοκρασίας ο φετινός Ιούνιος: «Και γιατί θα πει κάποιος κάθεσαι και γράφεις όλα αυτά; Αφορμή στάθηκε κάτι που έτυχε να διαβάσω πριν από λίγο σχετικά με ένα νέο ρεκόρ που έσπασε ο φετινός Ιούνιος στις πρώτες κιόλας μέρες του όπου στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα σήμερα γράψανε 39.3 βαθμούς με το προηγούμενο ρεκόρ να το έχουν τα Τρίκαλα με 39.2 βαθμούς».

«0.1 βαθμός Κελσίου διαφορά αρκεί στο χαοτικό σύστημα που λέγεται καιρός για να μιλάμε για ρεκόρ που σπάσανε. Ας αφήσουμε στην άκρη όμως αυτό το 0.1 και πάμε να δούμε τι έδειξε ένας άλλος μετεωρολογικός σταθμός στην ίδια περιοχή όπου εκεί η θερμοκρασία έφτασε μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου», προσθέτει.

«Η μέτρηση ενός μεγέθους στην περίπτωσή μας της θερμοκρασίας, πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και τηρώντας τα κριτήρια που θέτει η επιστήμη. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για την επιστήμη αλλά και για τους πολίτες - πολιτεία γενικότερα. Αντ' αυτού πιο πολύ πανικό και σύγχυση προκαλούν», καταλήγει.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη

 

υψηλές θερμοκρασίεςΚλέαρχος Μαρουσάκηςκαλοκαίριειδήσεις τώρακαιρός σήμερα