Καιρός|06.06.2024 18:05

Μετά την αστάθεια, νέα θερμή εισβολή «εκτοξεύει» τον υδράργυρο: Πότε θα εμφανιστούν 40αρια ξανά

Newsroom

Νέο κύμα ζέστης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μετά το «δροσερό» διάλειμμα που θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο. Η νέα θερμή εισβολή αναμένεται να εκτοξεύσει τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μετατρέποντας τη χώρα σε «καμίνι».

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για το κύμα ζέστης

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα περάσει αρκετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περίπου στα 5,5 χιλιόμετρα, θα συνδυαστεί με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που υπάρχουν κάτω χαμηλά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αστάθεια και να ξεσπάσουν τοπικές καταιγίδες, μπόρες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της επικράτειας (Πελοπόννησος, κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία και Θράκη).

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και βορειοανατολικούς μέσα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις. Ο βορειοανατολικός άνεμος θα ξηράνει την ατμόσφαιρα και θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση σήμερα, στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, καθώς θα σημειωθούν λίγες συννεφιές, οι οποίες θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, με τις εντάσεις τους να είναι γύρω στα 3-4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς, αργά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη, θα σημειωθούν λίγες συννεφιές, οι οποίες όσο πηγαίνουμε προς το απόγευμα θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες ακόμη και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, καθώς θα πνέουν με μέτριες εντάσεις, στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αύριο, Παρασκευή, θα είναι μέρα αστάθειας, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως από το Σάββατο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα «μπει» το μελτέμι στο Αιγαίο και θα ενισχυθούν οι άνεμοι, γύρω στους 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να περιορίσει την αστάθεια και θα εκτοπίσει τη ζέστη κυρίως προς τη δυτική Ελλάδα, στους 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Από Δευτέρα και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το μελτέμι και θα δώσει χώρο σε πιο θερμές αέριες μάζες, οι οποίες θα έρθουν στη χώρα μας από την περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από Τρίτη έως την Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης, με θερμοκρασίες ακόμη και στους 39 βαθμούς Κελσίου, ίσως και υψηλότερες.

Από το άλλο Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα υπάρξει εκ νέου αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Οpen, η χώρα βρίσκεται σε «κλοιό» θερμών αερίων μαζών και κατά διαστήματα αυτά τα θερμά κύματα θα έρχονται προς τη χώρα μας.

Πέφτει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, ενίσχυση βοριάδων αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο με ανέμους 6-7 μποφόρ και με πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή των εκλογών αναμένονται θερμοκρασίες 34 με 36 και τοπικά 37 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά και 30 με 33 στα νησιά.

Ο κ. Κολυδάς απάντησε μάλιστα σε χρήστη της πλατφόρμας Χ αναφορικά με τις θερμοκρασίες που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και αν ο υδράργυρος «αγγίξει» τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα ανέφερε: «Μετά από μια βδομάδα είναι δύσκολο να το προβλέψουμε εφαρμόζοντας τις μετεωρολογικές τεχνικές, διότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη . Ο χάρτης μπορεί να μας δίνει πράγματι κατευθύνσεις για τις πολύ υψηλές τιμές , αλλά καλό είναι να περιμένουμε.  Δεν είναι όλα μια  "ζαριά" , όπου εύκολα μπορούμε να φέρουμε 4 - 3 (!)»

Κλέαρχος Μαρουσάκηςμετεωρολόγοςζέστηειδήσεις τώρα