Καιρός|12.06.2024 09:11

Καύσωνας: «Ψήνεται» η χώρα - Τρεις μέρες «κόλαση» με 44άρια και αφρικανική σκόνη

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι ο μεγάλος καύσωνας σε όλη τη χώρα. Σήμερα και αύριο ισχύουν έκτακτα μέτρα σε δήμους και περιφέρειες για την προστασία των μικρών παιδιών, των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων ενώ μέχρι την Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθεί η ανατολική Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό αιγαίο και η Κρήτη, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να ξεχωρίζει την Ρόδο, την Βοιωτία, την Αττική και το εσωτερικό της Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα για σήμερα (12/6), ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποίησε στο OPEN για μέτριας έντασης μεταφορά αφρικανική σκόνη αλλά κυρίως για... λίβα (δυτικός άνεμος) που από αργά το απόγευμα που θα λειτουργήσει σαν καταβάτης φέρνοντας τις πιο ακραίες θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

«Χωρισμένη» η Αττική

Στην Αττική ο δυτικός άνεμος θα φέρει σε άλλους «δροσιά» και σε άλλους ακριβώς το αντίθετο. Όπως ανέφερε, ο δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος θα έχει ως αποτέλεσμα στα δυτικά του νομού θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά ανατολικότερα του Υμηττού και πίσω από την Πεντέλη σαραντάρια. Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε την Πέμπτη με 42αρια και 43αρια, τα οποία μάλιστα στο ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνουν και την Παρασκευή όπου δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να εκτοξευτεί στους 44 βαθμούς.

Αλλάζει ο καιρός από την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ο δυτικός άνεμος θα «σπρώξει» τον καύσωνα ανατολικότερα και θα φέρει στην χώρα μας την μεγάλη ανατροπή του καιρού. Μάλιστα προβλέπονται επικίνδυνες καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Οδηγίες στα νοσοκομεία για τον καύσωνα

Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες ώστε οι υπεύθυνοι να είναι προετοιμασμένοι και να εξασφαλίσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα διευκολύνουν τη νοσηλεία των πασχόντων.

Ειδικότερα οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τον κλιματισμό στους χώρους νοσηλείας των ασθενών στους διαδρόμους αλλά και σε όλους τους θαλάμους, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και καύσιμα για τις γεννήτριες, καθώς σχεδόν πάντα με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να παρατηρηθεί πτώση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους θαλάμους που δεν διαθέτουν κλιματιστικά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί ανεμιστήρες ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου οι νοσηλευόμενοι έβρασαν μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στους θαλάμους επειδή οι διοικητές δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία τους.

Σε ετοιμότητα Επείγοντα και παθολογικές κλινικές

Ταυτόχρονα όμως και όλα τα τμήματα όπως τα Επείγοντα αλλά και οι παθολογικές κλινικές, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από τον καύσωνα.

Παράλληλα από το υπουργείο Υγείας συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, οι αρχές εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας του υδράργυρου.

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Εγκύκλιο με έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας:

Υποχρεωτική παύση εργασιών

  • Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, στις οποίες σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, τις ημέρες Τρίτη 11.6.2024,  Τετάρτη 12.06.2024 και Πέμπτη 13.06.2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40ο C.
  • Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει  για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο C.
  • Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις (εφόσον διαθέτουν κλιματισμό).
  • Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
  • Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας,  χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιοχές δίδεται η δυνατότητα,  εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία), και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν  αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία,  οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ειδήσειςμέτρα προστασίαςειδήσεις τώρακαιρόςκαύσωνας