Καιρός|14.06.2024 08:38

Καύσωνας: Ποια σημεία της πόλης ζεσταίνονται περισσότερο - Θερμογράφος αναλύει

Newsroom

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού κορυφώθηκε την Πέμπτη, με το θερμόμετρο να αγγίζει του 43-44 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας αίσθημα δυσφορίας. Η πραγματική θερμοκρασία ωστόσο, όπως κατέγραψαν οι θερμικές κάμερες είναι 100 βαθμοί στο κέντρο της Αθήνας!

Ποια σημεία θερμαίνονται περισσότερο στην πόλη 

«Το φαινόμενο του καύσωνα εντείνεται στις αστικές περιοχές. Καθότι τα κτίρια είναι πολύ πυκνά, μας εντείνει τις θερμοκρασίες πέρα και πάνω από την αισθητή. Σε σημεία όπου υπάρχουν πολλές μεταλλικές συσκευές, σε ταράτσες, σε διασταυρώσεις μεγάλων αστικών κόμβων και εκεί που υπάρχουν στενοί δρόμοι, οι θερμοκρασίες αυξάνονται του φυσιολογικού», εξηγεί ο Νίκος Τσονάκας, εξειδικευμένος θερμογράφος στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Η αισθητή θερμοκρασία ήταν γύρω στους 55 βαθμούς με την ροή του θερμού αέρα μέσα στον αστικό ιστό, ενώ καταγράφηκαν σε κάποια μεταλλικά κτίρια ακόμη και 96 βαθμοί», σημειώνει.

Τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν 

Για τι μπορεί να γίνει για το πρόβλημα αυτό σε πόλεις όπως η Αθήνα, ο ειδικός εξηγεί: «είναι ένα πρόβλημα που είναι πάγιο στις μεγαλουπόλεις και εκεί όπου υπάρχει δομημένος αστικός ιστός δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, πέραν από το να αλλάξουμε κάποια υλικά στις επιστρώσεις των πολυκατοικιών και των κτισμάτων. Και αν μπορούμε να αυξήσουμε την φύτευση των δέντρων».

καύσωναςυψηλές θερμοκρασίεςθερμοκρασίαειδήσεις τώρα