Καιρός|19.06.2024 08:30

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Ζέστη και μελτέμια φέρνουν μεγάλο κίνδυνο φωτιάς – Έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Newsroom

Πολύ αυξημένος είναι σήμερα, Τετάρτη ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και θα αγγίξουν και τα 8 μποφόρ, σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν το φαινόμενο «hot dry windy». 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η ηλιοφάνεια κυριαρχεί στη χώρα σήμερα και μόνο αργά το απόγευμα θα σημειωθούν μπόρες στα βόρεια τμήματα και ορεινές – ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο με ισχυρές εντάσεις. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές με 37-38 βαθμούς ιδιαίτερα στη δυτική και νοτιοανατολική χώρα, ενώ ανατολικά ηπειρωτικά και στο εσωτερικό του Αιγαίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους του 35-36 βαθμούς.

Μεγάλη προσοχή και στην Αττική

Και στην Αττική χρειάζεται σήμερα μεγάλη προσοχή λόγω των ανέμων ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ, ενώ στο Κάβο Ντόρο θα αγγίξουν και τα 8 μποφόρ οι εντάσεις. Η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι επίσης καλός, ενώ οι άνεμοι δεν επιδρούν και θα κυριαρχήσει η άπνοια, με την ατμόσφαιρα να είναι ξηρή και τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 35 βαθμούς.

Παραμένει το μελτέμι μέχρι τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα μελτέμια στο Αιγαίο θα παραμείνουν στα 7-8 μποφόρ. Δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει κάποιο απαγορευτικό ωστόσο για τους ταξιδιώτες. Οι θερμοκρασίες επίσης θα είναι αυξημένες και θα φτάσουν και τους 40 βαθμούς, ενώ πολύ καλός θα είναι ο καιρός και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πού είναι αυξημένος σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς 

Σήμερα, η χώρα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε επιφυλακή είναι οι εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος σε:

  • Αττική
  • Κύθηρα
  • Κεντρική και νότια Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Περιοχές σε Κορινθία, Λακωνία και Βοιωτία
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Ψαρά

Θυελλώδεις άνεμοιΚλέαρχος ΜαρουσάκηςφωτιάΑγίου Πνεύματοςκαιρός σήμεραάνεμοιειδήσεις τώρα