Καιρός | 04.07.2024 12:34

Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ και 112 - Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές και κεραυνοί

Newsroom

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, παρότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο, επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη υετού.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το μήνυμα του 112

Πού χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις απογευματινές ώρες, τα συγκροτήματα των καταιγίδων θα κινηθούν δυτικά νοτιοδυτικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας

. Στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η κεντρική και βόρεια Εύβοια και η Αττική ενώ προσοχή χρειάζεται και η Πελοπόννησος, προς την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Λακωνία, όπου θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, χαλαζοπτώσεις και πολλοί κεραυνοί.

Ποιες περιοχές δεν θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Όσον αφορά τις περιοχές που θα δεν επηρεαστούν από την σαρωτική καταιγίδα είναι το κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο όπου θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 -6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, η ημέρα μπορεί να ξεκινάει με συννεφιές, ωστόσο το μεσημέρι κοντά στις 15:00 - 16:00 θα πυκνώσουν και θα συναντήσουμε μπόρες και καταιγίδες ιδιαίτερα στα βόρεια και δυτικά τμήματα. Έντονα φαινόμενα αναμένονται μέχρι και τις βραδινές ώρες. Στα ανατολικά θα είναι πιο περιορισμένα τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν τις επόμενες ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς.

Περιορίζεται από αύριο η αστάθεια 

Μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, την Παρασκευή περιορίζεται η αστάθεια και κάποιες μπόρες αναμένονται στα ανατολικά και νότια, ενώ από το Σάββατο και στη συνέχεια επανερχόμαστε σε ένα καιρικό μοτίβο βοριάδες – μελτέμια – άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

112βροχέςέκτακτο δελτίο καιρούΕΜΥειδήσεις τώρα