Καιρός|11.07.2024 17:00

Καύσωνας διαρκείας στη χώρα - Πόσο θα διαρκέσει και πού ξεπεράσει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Newsroom

Ενόψει ενός παρατεταμένου καύσωνα βρίσκεται η χώρα, με την θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ σε συναγερμό είναι και η Πολιτική Προστασία είναι σε συναγερμό λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η ζέστη θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες, με την κορύφωση της θερμοκρασίας να προβλέπεται την Κυριακή με 42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Για τουλάχιστον 10 ημέρες η ζέστη θα είναι πολύ έντονη στη χώρα, αναφέρει και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, έως 41 βαθμοί, θα καταγράφονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου. Παράλληλα όμως, με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος όλες τις ημέρες.

Την ίδια ώρα, και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς επισημαίνει πως:

«Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η "σφήνα" του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα».

Και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε πως δεν θα πάρουμε ανάσες δροσιάς τουλάχιστον μέχρι της 20-25 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει και σε ανάρτησή του:

«Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές. Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον έντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες.

Τα όσα περιγράψαμε μόλις αποτυπώνονται και στο "διάγραμμα της αλήθειας" όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα πολλαπλά τρεξίματα των μετεωρολογικών μοντέλων μιας και τα διαφορετικά σενάρια που αυτά ξεδιπλώνουν μπορούν να σε οδηγήσουν με καλές πιθανότητες στον επικρατέστερο τύπο καιρού.

Με την κόκκινη γραμμή σημειώνουμε τη μέγιστη θερμοκρασία που συνηθίζουμε να συναντάμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και είναι οι περίπου 35 βαθμοί.

Με την μαύρη καμπύλη έχουμε τη μέση τιμή από όλα τα σενάρια και για την οποία σημειώνουμε ότι είναι πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά και γύρω από τους 40.

Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο.

Αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά κι όχι μόνο.

Υπομονή, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουμε αντιληφθεί προς τα που τραβάνε τα καλοκαίρια στη χώρα μας.

Η Φύση έχει τους μηχανισμούς να επαναφέρει την κανονικότητα απλά αυτό δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο και θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

 

Οδηγίες για την υγεία μας 

Καθώς η ακραία ζέστη επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα και την υγεία, ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δίνει τις παρακάτω συμβουλές:

«Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 η ώρα το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

7 tips για να μείνετε ενυδατωμένοι 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, λιποθυμία ακόμα και καρδιακά επεισόδια. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να μείνετε ενυδατωμένοι τις δύσκολες ημέρες που έχουμε μπροστά μας. 

  1. Πίνετε άφθονο νερό: Είναι σημαντικό να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν δεν νιώθετε δίψα. Μην περιμένετε να διψάσετε για να ξεκινήσετε να πίνετε νερό, καθώς η δίψα μπορεί να είναι ένδειξη ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι?
  2. Προτιμήστε τα υγρά τρόφιμα: Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το καρπούζι, το αγγούρι και τα μαρούλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού σας
  3. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά: Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, οπότε είναι καλύτερο να τα αποφύγετε ή να τα καταναλώνετε με μέτρο. Αν καταναλώσετε καφέ ή τσάι, φροντίστε να πίνετε και νερό
  4. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρολύτες αν χρειάζεται: Εάν ασκείστε έντονα ή ιδρώνετε πολύ, μπορεί να χρειαστείτε ποτά με ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τα άλατα και τα μέταλλα που χάνονται με τον ιδρώτα. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι αρκετό?
  5. Παρακολουθήστε το χρώμα των ούρων σας: Το ανοιχτό κίτρινο χρώμα των ούρων είναι ένδειξη καλής ενυδάτωσης. Εάν τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό?
  6. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο: Προσπαθήστε να παραμένετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο και φορέστε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά ρούχα για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλή. Η χρήση καπέλου και αντηλιακού μπορεί επίσης να βοηθήσει
  7. Διατηρήστε μία ρουτίνα ενυδάτωσης: Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και συνεχίστε να πίνετε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Πώς να καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι

  • Δίψα
  • Ξηροστομία
  • Σκούρα ούρα
  • Κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Ξηρό δέρμα.
  • Λιποθυμία
  • Μειωμένη συχνότητα ούρησης
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκές κράμπες
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Σχετικό Άρθρο
  • Υγεία
φωτιάειδήσεις τώραπυρκαγιάκαύσωναςζέστη