Καιρός|20.07.2024 22:25

Καύσωνας: Επιμένουν τα 40αρια, μικρή ανάσα δροσιάς από Δευτέρα και επιστροφή στη ζέστη

Newsroom

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται για 13η ημέρα η χώρα με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Πότε θα πάρουμε ανάσες δροσιάς

Ευτυχώς, από την Τρίτη 23 Ιουλίου θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, η οποία στις περισσότερες περιοχές θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με ελάχιστες τιμές λίγο πάνω τους 20°C και μέγιστες περί τους 35°C.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την υποχώρηση του κύματος καύσωνα

Μέχρι της 23 Ιουλίου θα επιμείνει ο καύσωνας στη χώρα και στη συνέχεια, την ερχόμενη εβδομάδας θα πάρουμε ανάσες δροσιάς με το θερμόμετρο να υποχωρεί στους 35 βαθμούς, αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Μερικά 24ωρα υπομονή θα πρέπει να κάνουμε σε ότι αφορά το έντονο και παρατεταμένο κύμα ζέστης μιας και προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται ικανοποιητική πτώση του υδραργύρου όπου σύμφωνα και με το "διάγραμμα της αλήθειας" φαίνεται να προσεγγίζουμε μετά από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35° βαθμοί κελσίου σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες», αναφέρει ο μετεωρολόγος και σημειώνει:

«Μάλιστα αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το Σαββατοκύριακο με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ!!!!

Ακολουθεί το "διάγραμμα της αλήθειας" για την πορεία της θερμοκρασίας όπου από τις 23 του μήνα και στη συνέχεια γίνεται έντονα φανερή η υποχώρηση του υδραργύρου πλησιάζοντας τους 35° περίπου βαθμούς (κόκκινη ευθεία) μια σχεδόν κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή».

 

Δεν θα κρατήσει πολύ η δροσιά

Για ενδείξεις πτώσης της θερμοκρασίας μετά τις 25 Ιουλίου 2024 κάνει λόγο το meteo σύμφωνα με το οποίο οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Το meteo.gr αναλύει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται η πορεία των αερίων μαζών.

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων, αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7.

Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαιότητα, όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

ΕΜΥυψηλές θερμοκρασίεςκαύσωναςειδήσεις τώρα