Καιρός|14.08.2024 19:45

Κλιματική Κρίση: Καταρρίπτονται σωρηδόν τα ρεκόρ ζέστης φέτος – Συνταρακτικά στοιχεία

Newsroom

Τουλάχιστον 15 εθνικά ρεκόρ ζέστης έχουν καταρριφθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, δήλωσε στον Guardian ένας ιστορικός του κλίματος με επιρροή, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η κλιματική κρίση εντείνεται.

Σοκαριστικά στοιχεία

Επιπλέον 130 μηνιαία εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν επίσης καταρριφθεί, μαζί με δεκάδες χιλιάδες τοπικά υψηλά που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Maximiliano Herrera, ο οποίος διατηρεί αρχείο ακραίων φαινομένων.

Είπε ότι ο πρωτοφανής αριθμός ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες ήταν εκπληκτικός. «Αυτή η ποσότητα ακραίων θερμικών γεγονότων ξεπερνά οτιδήποτε έχει δει ή έχει θεωρηθεί δυνατό στο παρελθόν», δήλωσε. «Οι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024 υπήρξαν οι περισσότεροι που έσπασαν ρεκόρ για κάθε στατιστική».

Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η περσινή ακραία ζέστη θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης - που προκαλείται από την καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων - και ενός φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο, μιας αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Το Ελ Νίνιο έχει εξασθενήσει από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό έχει φέρει μικρή ανακούφιση.

«Μακριά από το να μειώνονται με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ πέφτουν με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023», δήλωσε ο Herrera.

Σε τοπικό επίπεδο ανοίγεται καθημερινά νέος δρόμος. Σε ορισμένες ημέρες, χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης σημειώνουν νέα ρεκόρ μηνιαίων μεγίστων ή ελαχίστων τιμών. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα τιμωρητικό, καθώς οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν έχουν χρόνο να ανακάμψουν από την αμείλικτη ζέστη. Στα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα, η περιοχή Yueyang της Κίνας ζέστανε αν και είχε πρωτοφανώς υψηλές θερμοκρασίες 32 C κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ωρών, με επικίνδυνα υψηλή υγρασία.

Το γεωγραφικό εύρος των εθνικών ρεκόρ όλων των εποχών είναι εντυπωσιακό. Το Μεξικό σημείωσε την υψηλότερη τιμή των 52 C στο Tepache στις 20 Ιουνίου. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αυστραλιανή επικράτεια των Νήσων Κόκος ισοφάρισε το ιστορικό της υψηλό με 32,8C στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.

Όμως, η πιο έντονη ζέστη επικεντρώθηκε στους τροπικούς. Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9C στο Ασουάν. Δύο ημέρες πριν το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ των 48C στη Faya. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα σημείωσε νέο μέγιστο 44,6C στο Navrong, ενώ το Λάος εισήλθε σε νέα θερμική περιοχή με 43,7C στο Tha Ngon. Ο Herrera δήλωσε ότι οι τροπικές περιοχές σημείωναν ρεκόρ κάθε μέρα για 15 συνεχόμενους μήνες.

Ο Herrera, ένας Κοσταρικανός που παρακολουθεί τα κλιματικά ρεκόρ εδώ και 35 χρόνια, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην παγκόσμια παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Από το 2007, τα διεθνή ρεκόρ αρχειοθετούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος οργανώνει επιτροπές εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το καθένα από αυτά σε μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, τα εθνικά και υποεθνικά αρχεία ενημερώνονται ωριαία ή καθημερινά από μια πληθώρα διαφορετικών οργανισμών. Ο Herrera συγκεντρώνει τα τελευταία γρήγορα, διπλοελέγχει με τοπικές πηγές και διατηρεί ενημερώσεις στον λογαριασμό του Extreme Temperatures Around the World στο δίκτυο X.

Τα ευρήματά του συμφωνούν και συχνά προηγούνται των μεγάλων θεσμικών οργάνων, τα οποία προειδοποιούν για μια ταχεία θέρμανση του κόσμου.

«Οι καμπάνες ηχούν σε όλους τους σημαντικούς δείκτες...», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την έντονη παγκόσμια ζέστη του περασμένου έτους.

Η κορυφαία υπηρεσία παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος κατά σειρά μήνας που σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, με θερμοκρασίες 1,5C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραίες βροχοπτώσεις και ξηρασίες- μειώσεις στα στρώματα πάγου, τους θαλάσσιους πάγους και τους παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.

Ο WMO ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 50C μέχρι στιγμής φέτος.

ειδήσεις τώραζέστηκλιματική κρίσηρεκόρ