Καιρός|15.08.2024 17:50

Ανησυχητική πρόγνωση από Meteo: Θερμότερος από άλλες χρονιές ο Σεπτέμβριος – Αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες

Newsroom

Καλοκαίρι διαρκείας φαίνεται πως θα έχουμε και φέτος, καθώς οι προγνώψεις του καιρού για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ολόκληρη την νοτιοανατιολική Ευρώπη - άρα και στη χώρα μας - δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του meteo.gr, στο 89% των διαθεσίμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Το «δυσοίωνο» γράφημα

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια δεν σημειώνονται αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%. Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη της κανονικής μέσης θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC ( Ιταλία), όπως παρέχεται από το Copernicus Climate Change Service της Επιτροπής.

Τονίζεται ότι, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και την εποχιακή εξέλιξη των κοινών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε περιοχές και η τοπική βάση της ημερήσιας επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή

πρόγνωση καιρούΣεπτέμβριος