Καιρός|19.08.2024 20:00

Κακοκαιρία: «Ανησυχητικό μέτωπο» και «εκρηκτικές καταστάσεις» βλέπει ο Μαρουσάκης

Newsroom

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μετεωρολογικά μοντέλα και οι παρατηρήσεις από το δορυφόρο και πολλές περιοχές αναμένουν με κομμένη την ανάσα το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Ήδη σε ετοιμότητα βρίσκεται η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καλώντας τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Κέρκυρα έχει τεθεί ήδη σε επιφυλακή, ενώ ομάδα ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο νέος χάρτης του meteo με τους κεραυνούς

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν το νησί έως το πρωί της Τρίτης.

Έντονες βροχές με κεραυνικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο νησί της Κέρκυρας προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους καθώς πλημμύρισαν τα φρεάτια στους δρόμους, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, η διακοπή οφείλεται σε κεραυνό.

Κακοκαιρία: «Ανησυχητικό μέτωπο» και «εκρηκτικές καταστάσεις» βλέπει ο Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του OPEN, μετά από πολύ καιρό έρχεται ένα οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την χώρα μας. Υπάρχει ανάγκη και για τις βροχές αλλά δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο. Αυτό το κύμα έρχεται από την Ιταλία και κινείται προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη.

Πότε θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Την Τρίτη ο έντονα άστατος καιρός θα κάνει την παρουσία του στο Ιόνιο αλλά και στα ηπειρωτικά βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτικήγ και κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία αλλά και η περιοχή της Θράκης θα έχουν αυτές τις μπόρες που θα εκδηλωθούν. Επιμένουμε και στο θέμα των κεραυνών που απειλούν και την ανθρώπινη ζωή ενώ μπορεί να προκαλέσουν και πυρκαγιές καθώς είναι ξερή η επιφάνεια του εδάφους.

Την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας φτάνει και στην Κρήτη όπου θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες επίσης. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην Αττική καθώς θα πέσει μεγάλος όγκος νερού μέσα σε λίγα λεπτά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα. Από Πέμπτη θα αρχίσει να περιορίζεται το κύμα αστάθειας και να εξασθενεί.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 στους κατοίκους σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Την απότομη αλλαγή του καιρού διαπίστωσαν ήδη όσοι βρίσκονται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές, όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

Κακοκαιρία: Ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα - Πλημμύρες και καταστροφές

Πάντως, τα έντονα φαινόμενα ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα Γιάννενα το νερό κάλυψε τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, μπήκε και σε σπίτια, ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα.

Στη βόρεια Ελλάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, ξέσπασαν μάλιστα φωτιές.

Δρόμοι πλημμύρισαν και στην Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα στο Λιστόν και στην Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις από τους κεραυνούς. Μεγάλες οι καταστροφές στις καλλιέργειες στο Καλονέρι Κοζάνης. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για αλλαγή του καιρικού σκηνικού.

Για μισή ώρα έπεφτε πυκνό χαλάζι στην Κοζάνη με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμωνα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Φωτιά από κεραυνό πήρε κεραμοσκεπή σπιτιού στον Άγιο Χαράλαμπο Λαγκαδά, η οποία ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ άμεσα αντιμετωπίστηκαν και μικρές εστίες πυρκαγιάς σε ξερόχορτα στο Βαγιοχώρι, τη Νέα Απολλωνία και τον Σταυρό.

Προειδοποίηση Κολυδά για την κακοκαιρία

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής ΥπηρεσίαςΘοδωρής Κολυδάς, με μήνυμά του επεστησε την προσοχή στους κατοίκους των βορειοδυτικών περιοχών της χώρας.

«Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει ο "δεύτερος γύρος" για τα Βορειοδυτικά. Προσοχή!», έγραψε ο Θοδωρής Κολυδάς στην ανάρτηση του στο X.

Συστάσεις προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πώς συμπεριφερόμαστε όταν έχει έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Τσατραφύλλιας: Πού θα σημειωθούν κεραυνοί

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσιάζει τις περιοχές που θα έχουν έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες:

  • Ιόνιο,
  • Αιτωλοακαρνανία,
  • Ήπειρος,
  • Χαλκιδική,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Καβάλα,
  • Πιερία,
  • Θεσσαλία,
  • Έδεσσα,
  • Βέροια

Προσοχή!»

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έντονα φαινόμενα θα καταγραφούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24):

  • Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24):

  • Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Όπως ανέφερε δε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τα ύψη υετού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για το διήμερο ισχύος του εκτάκτου δελτίου, αλλά η ραγδαιότητα των φαινομένων τοπικά θα είναι μεγάλη.

Στο μεταξύ το 112 απέστειλε προειδοποιητικό SMS σε κατοίκους της πόλεων της Δυτικής Ελλάδας όπως η Ηγμουμενίτσα και η Πάτρα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

κακοκαιρίαΚλέαρχος ΜαρουσάκηςΚέρκυρακεραυνοίκαταιγίδεςειδήσειςπρόγνωση καιρούειδήσεις τώραβροχές