Καιρός|28.08.2024 17:00

Κακοκαιρία: Πώς η «Ψυχρή Λίμνη» θα... διώξει για λίγο το καλοκαίρι - Η πιο δύσκολη μέρα και ο φόβος για πλημμύρες

Newsroom

Έντονες βροχές, καταιγίδες και πολλοί κεραυνοί θα επηρεάσουν τη χώρα μας έως την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη, για την κακοκαιρία που έρχεται.

Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Παρασκευή οπότε και τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα, ενώ μεγαλύτερος όγκος νερού αναμένεται να πέσει από τις βροχές στην Πελοπόννησο.Το Σάββατο, επίσης, θα έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από την Πέμπτη και έως το Σάββατο αναμένεται ένα τριήμερο με έντονα άστατο καιρό που θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Παρασκευή τα ορεινά της Κρήτης. Βροχές θα δει η Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρέξει και το Σάββατο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Πάντως, και σήμερα Τετάρτη, ο καιρός είναι άστατος

Η «Ψυχρή Λίμνη» έρχεται και φέρνει αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων

Για ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως εξηγεί, μια «Ψυχρή Λίμνη» (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας, ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

«Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος και πρόσθεσε:

«Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία».

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «έρχεται το χαμηλό και η Ψυχρή Λίμνη από τη Μάυρη Θάλασσα».

«Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

«Ο όρος "Ψυχρή Λίμνη” αποτελεί μετάφραση του όρου “Cold Pool” (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Κλέαρχος Μαρουσάκηςκακοκαιρίακαιρός κακοκαιρία Αττικήειδήσεις τώρα