Καιρός|09.09.2024 09:04

Κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ: «Θα χτυπήσει κατά κύματα», λέει ο Μαρουσάκης - Έτσι θα εξελιχθούν τα έντονα φαινόμενα

Newsroom

Ανάλυση για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ» έκανε μέσω ανάρτησής του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη 

Όπως αναφέρει: «Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας καθώς αυτό κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά (Βίντεο με χάρτη Ευρώπης).

Το πρώτο από τα κύματα που αναμένουμε θα επηρεάσει προς το βράδυ σήμερα και μέχρι το πρωί αύριο το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με τα προγνωστικά να θέλουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού οπότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια (χάρτης 1).

Η δεύτερη φάση αυτού του πρώτου κύματος αναμένεται προς το μεσημέρι αύριο όπου τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τα κεντρικά και βόρεια (χάρτης 2).

Η τρίτη και τελευταία φάση αυτού του πρώτου κύματος αναμένεται από το βράδυ αύριο και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης όπου θα επηρεαστεί το ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Το δεύτερο κύμα υπολογίζεται μέσα στην Πέμπτη και από τα δυτικά προς τα ανατολικά το οποίο και θα αναλυθεί στην ώρα του.

Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!».

 

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Αν και σήμερα ξεκινάμε με ήπιες καιρικές συνθήκες που σημαίνει ότι η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά κοντά στο μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά και με έμφαση της Δυτική Ελλάδα θα δούμε βροχές και καταιγίδες. Μέσα στη νύχτα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν πιο Ανατολικά στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού. Οι άνεμοι στο ιόνιο στρέφονται σε νότιους λόγω της κακοκαιρίας  ενώ παραμένει ισχυρός ο βοριάς προς το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Στην Αττική θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές προς το μεσημέρι, ίσως μέσα στη νύχτα ίσως συναντήσουμε και λίγες τοπικές βροχές. Στη Θεσσαλονίκη συννεφιά θα έχει όλη τη μέρα ενώ μέσα στη νύχτα θα έχουμε βροχές».

Δύσκολη η ημέρα η Τρίτη - Πού περιμένουμε τα πιο έντονα φαινόμενα

Στη συνέχεια έκανε την πρόγνωση του για αύριο κάνοντας λόγο «για μια αρκετά δύσκολη ημέρα για την Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα ενώ στις άλλες περιοχές πιο νότια θα έχουμε φαινόμενα με μικρότερα ένταση και παροδικά».

Νέο κύμα κακοκαιρίας την Παρασκευή

Και ενώ η κακοκαιρία «ATENA» φαίνεται να εξασθενεί την Τετάρτη, από την Πέμπτη φαίνεται ότι θα έχουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. «Μας προσεγγίζει πάλι ένα νέο κύμα κακοκαιρίας από τα Δυτικά το οποία θα εξελιχθεί το τριήμερο Παρασκευή με Κυριακή δίνοντας τοπικά πολλές βροχές και καταιγίδες. Ανοίγεται μπροστά μας ένα διάστημα με διαδοχικές κακοκαιρίας καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε διαστήματα με βροχές» ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης. 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
  3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες τις Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
βροχέςΚλέαρχος Μαρουσάκηςκαταιγίδεςκακοκαιρίαειδήσεις τώρα