Καιρός|10.09.2024 18:40

Κακοκαιρία ATENA: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική - Δρόμοι «ποτάμια» και πτώσεις δένδρων – LIVE η εξέλιξη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κακοκαιρία (INTIME)
Κακοκαιρία (INTIME)
Κακοκαιρία (INTIME)
Κακοκαιρία (INTIME)

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας με την πιθανή εκδήλωση τοπικών πλημμυρικών φαινομένων να έχει θέσει τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη επιφυλακή.

Ήδη ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (10/9) η επέλαση της κακοκαιρίας Atena και στην Αττική με πολλές περιοχές να «βομβαρδίζονται» από αστραπές και κεραυνούς, ενώ ισχυρή καταιγίδα έχει αρχίσει να σημειώνεται στα νότια αλλά και στα βόρεια προάστια.

Την ίδια στιγμή μεγάλα προβλήματα καταγράφονται στα Κάτω Πατήσια και στον Άγιο Ελευθέριο, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ποτάμια, καθιστώντας την διέλευση τους σχεδόν αδύνατη. Με δυσκολία κινούνται και οι οδηγοί στην συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Πατησίων.

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία «Atena», η ΕΜΥ εξέδωσε νωρίτερα την Τρίτη (10/9) νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Atena» που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9).

Ήχησε το 112 σε 6 περιοχές

Ήχησε το 112 σε 6 περιοχές, για την κακοκαιρία ATENA που χτυπάει ήδη τη χώρα.

Το προειδοποιητικό μήνυμα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα εστάλη στους κατοίκους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο 11/09/2024».

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο καιρικό δελτίο

Νέο, επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε νωρίτερα η ΕΜΥ για το πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ.

Η κακοκαιρία που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

2. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

3. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη 

Νέα πρόγνωση για την κακοκαιρία ATENA που πλήττει τη χώρα έκανε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης.

Όπως ο ίδιος σχολιάζει, «στη δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας αναμένεται να περάσουμε τις επόμενες ώρες όπου σιγά σιγά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που επηρέασαν μέσα στη νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες τα δυτικά τμήματα (ύψη βροχής τοπικά από 40mm έως 70mm), θα μετατοπιστούν ανατολικότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας χώρας».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, επειδή αυτό το πέρασμα της κακοκαιρίας αναμένεται να συμπέσει χρονικά με τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου και λόγω εποχής ενεργοποιείται η θερμική αστάθεια, χρειάζεται προσοχή μιας και αυτός ο παράγοντας θα ενισχύσει περισσότερο τα φαινόμενα που αναμένουμε.

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ σήμερα και μέχρι το απόγευμα περίπου αύριο και θα αφορά το ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Αττικής δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο σε αντίθεση με το νομό Θεσσαλονίκης όπου τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα - επικίνδυνα.

Δείτε χάρτες

Δείτε LIVE εξέλιξη της κακοκαιρίας

ΑττικήκακοκαιρίαπλημμύρεςΠολιτική Προστασίαπτώσηειδήσειςειδήσεις τώρα