Καιρός|26.09.2024 09:51

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Πρώτα καλοκαίρι, μετά βίαιη μεταβολή - Πού αναμένονται επικίνδυνες καταιγίδες

Newsroom

Καλοκαίρι θα έχουμε στη χώρα μέχρι την Κυριακή, και στη συνέχεια έρχεται βίαιη μεταβολή του καιρού, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναλύοντας το πώς θα διαμορφωθεί το καιρικό σκηνικό τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, αναφέρεται και σε επικίνδυνες καταιγίδες που θα σαρώσουν αρκετές περιοχές, ενώ και ο υδράργυρος θα κάνει μεγάλη «βουτιά».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

«Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή στο σύνολο της χώρας μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 34° με 35°, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τους ανέμους γενικά να μην προβληματίζουν.

Μετά όμως από αυτή την καλοκαιρινή ανάπαυλα ακολουθεί βίαιη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, επικίνδυνες καταιγίδες αλλά και επικίνδυνους ανέμους μεταβολή η οποία χρονικά τοποθετείται κοντά στο μεσημέρι της Κυριακής και από βορρά προς νότο.

Αιτία γι' αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.

Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

1. Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.

2. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

3. Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

 

Αναλυτική πρόγνωση  

Σήμερα, Πέμπτη η ηλιοφάνεια κυριαρχεί στη χώρα, ενώ ο υδράργυρος θα θυμίζει καλοκαίρι, και αργά το μεσημέρι θα φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική επικρατεί επίσης η ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές αργά το απόγευμα από την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 32 βαθμούς.

Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 30 βαθμούς.

Μέχρι και την Κυριακή θα έχει ιδιαίτερη ζέστη, ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα ωστόσο ένα ψυχρό μέτωπο την Κυριακή θα ξεκινήσει την πορεία του από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και θα σαρώσει τη χώρα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Μάλιστα, αναμένεται να πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου και θα βγουν και καταιγίδες πρώτα στη βόρεια βορειοανατολική Ελλάδα και τη Δευτέρα στο Αιγαίο.

Στην Αττική χαρακτηριστικά η θερμοκρασία θα είναι πολύ αισθητή καθώς από τους 35 βαθμούς την Κυριακή, θα πέσει στους 27 τη Δευτέρα.

Αντίστοιχο θα είναι το σκηνικό και την Τρίτη.

Παράλληλα, αναμένονται και ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τα φαινόμενα θα επεκταθούν προς το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Ακόμη, οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ και έτσι χρειάζεται προσοχή την Κυριακή και την Δευτέρα με τις πυρκαγιές.

βροχέςθερμοκρασίακαταιγίδεςειδήσεις τώρακακοκαιρίαΚλέαρχος Μαρουσάκηςπτώση της θερμοκρασίας