Καιρός|15.10.2024 08:55

Έρημος Σαχάρα: Πλημμύρισε μετά από δεκαετίες: Εντυπωσιακές εικόνες με λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους

Newsroom

Ένα από τα πιο άνυδρα και άγονα μέρη του κόσμου επλήγη από τις πρώτες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.Στη Σαχάρα βρέχει, αλλά συνήθως μόνο λίγες ίντσες το χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού.

Ωστόσο, επί δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, έβρεξε έντονα σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, αφού ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πέρασε από τη βορειοδυτική Σαχάρα.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 8 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

Εντυπωσιακές εικόνες

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφονται από στην Σαχάρα καθώς οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που κατέκλυσαν την έρημο δείχνουν μεγάλες λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.

Περισσότεροι από 12 νεκροί

Μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές προκαλώντας θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο μέλλον αναμένονται περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού.

Σαχάραβροχοπτώσειςειδήσειςειδήσεις τώραέρημος