Κακοκαιρία Bora: Τεράστια τα ύψη βροχής, ποιες περιοχές «πνίγηκαν» - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ρόδος, Λήμνος
Ακόμη ένας νεκρός από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική – Πού υπάρχουν προβλήματα – Πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από το Σάββατο 30/11 έως σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα 2/12 έχει δώσει το έντονο κύμα της κακοκαιρίας Bora, κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος). Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ποιες περιοχές «έπνιξε» η κακοκαιρία Bora
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο έως τις 13:30 σήμερα, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους (550,8 χιλιοστά), το Νεοχώρι Χαλκιδικής (452,4), τη Ρόδο (341), τη Βουρβουρού Χαλκιδικής (299,2), την Κασσάνδρεια (296,6), τα Ριζώματα Ημαθίας (288,4) την πόλη της Βέροιας (244,6) και το Βαρικό Πιερίας (234,2).
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στο μεταξύ, δεκτό έγινε το αίτημα του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, και το νησί κηρύχθηκε σήμερα το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων. Δραματική είναι και η κατάσταση και στο νησί της Λήμνου, όπου και αυτό κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία «Bora». Όπως έχει ανακοινωθεί, σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Σε μήνυμα που εξέδωσε πριν από λίγο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο. Μάλιστα, τονίζει πως η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται με «λύσεις από το παρελθόν» και γι' αυτό πρέπει όλοι να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης αρκετών ζητημάτων.
Τραγωδία στη Χαλκιδική
Στο μεταξύ, σήμερα αυξήθηκαν οι νεκροί από την κακοκαιρία, καθώς εντοπίστηκε ένας άνδρας χωρίς τις στο Πόρτο Κουφό, στη Χαλκιδική. Ο 56χρονος ενώ οδηγούσε από Συκιά προς Τορώνη έπεσε με το αυτοκίνητό του σε χαντάκι στην προσπάθειά του να αποφύγει φερτά υλικά που είχαν πέσει στον δρόμο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρέμεινε εγκλωβισμένος για οκτώ ώρες μέχρι κάποιος να τον βρει. Τελικά, κατέληξε στο νοσοκομείο από υποθερμία.
«Ζήσαμε έντονες καιρικές συνθήκες και πολύ δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν οικισμοί χωρίς ρεύμα και νερό. Ο άνθρωπος σκοτώθηκε από πέτρες, τουμπάρισε το αυτοκίνητο» ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας.
Ζημιές προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora από τη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου, στο νότιο τμήμα της, πλημμύρησαν σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και καταλήφθηκαν από λάσπες και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να καταστούν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς.
Τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112, το οποίο απαγόρευε τις μετακινήσεις μεταξύ Πόρτο Κουφού και Νέου Μαρμαρά, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και βλαβών στο οδικό δίκτυο.
Το κύμα κακοκαιρίας έδωσε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεγάλα ύψη βροχής στους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ το σκηνικό συνέθεταν οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούσαν τοπικά τα 8 - 9 μποφόρ.
«Οι καταστροφές στη Ρόδο προσομοιάζουν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα»
Για το επεισόδιο που συνέβη στη Ρόδο είπε ότι έπεσαν 324 τόνοι νερού ανά στρέμμα σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη. «Αυτό το ποσό που έπεσε σε λιγότερο από 12 ώρες ισοδυναμεί με τη βροχή τριών μηνών. Αυτοί οι μήνες μαζί μας δίνουν αυτό το ποσό». Στη συνέχεια είπε ότι αυτό το φαινόμενο είπε ότι δημιουργήθηκε «καθώς προέκυψε ένα κύτταρο κυκλοφορίας το οποίο έδινε ροή προς τη θάλασσα και έπαιρναν υγρασία οι αέριες μάζες και έτσι είχαμε ανατροφοδοτούμενες στάσιμες καταιγίδες με αποτέλεσμα να είχαμε αυτά τα πολλά χιλιοστά και μάλιστα η ραγδαιότητα ξεπέρασε και τα 400 χιλιοστά την ώρα, δηλαδή είχαμε μεγάλες ραγδαιότητες και αυτός ήταν ο λόγος που σημειώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα».
«Η κατάσταση αυτή» είπε «προσομοιάζει τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, και εκεί είχαμε ανατροφοδότηση από τον Σαρωνικό».
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη η κακοκαιρία θα επιμείνει και σήμερα με βροχές και καταιγίδες κυρίως σε δυο σημεία: Πρώτον σε ανατολική και νότια Θεσσαλία, βόρεια Εύβοια και Σποράδες και δεύτερον σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την κακοκαιρία ενώ από την Τετάρτη θα έχουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας» ανέφερε.
Όπως τόνισε «Την Τετάρτη μας προσεγγίζει έναν νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα χτυπήσει στην Πέμπτη τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα, κυρίως δυτική κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα ενώ θα επηρεάσει και τον νομό της Αττικής».
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr