Wellness|04.10.2024 07:40

Μυστικά Μακροζωίας: Οι 9 Κανόνες του Power 9

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Η μακροζωία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις περιοχές με τους πιο μακρόβιους ανθρώπους, γνωστές ως “Μπλε Ζώνες”, και έχουν εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά και συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία.

Αυτές οι συνήθειες συνοψίζονται στους 9 κανόνες του Power 9. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις συνήθειες και να ενισχύσουν την υγεία μας.

  1. Φυσική Δραστηριότητα: Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες δεν πηγαίνουν στο γυμναστήριο, αλλά ενσωματώνουν την κίνηση στην καθημερινότητά τους. Περπατούν, κηπουρεύουν και κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.
  2. Σκοπός Ζωής: Έχοντας έναν σκοπό στη ζωή μπορεί να προσθέσει έως και επτά χρόνια στη ζωή σας. Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες έχουν ισχυρό αίσθημα σκοπού.
  3. Μείωση Στρες: Το στρες είναι αναπόφευκτο, αλλά οι μακρόβιοι άνθρωποι έχουν τρόπους να το μειώνουν, όπως ο διαλογισμός, η προσευχή ή απλά να κάνουν ένα διάλειμμα.
  4. Κανόνας του 80%: Σταματήστε να τρώτε όταν είστε 80% χορτάτοι. Αυτό βοηθά στην αποφυγή υπερφαγίας και διατηρεί το βάρος σε υγιή επίπεδα.
  5. Φυτική Διατροφή: Οι διατροφές στις Μπλε Ζώνες είναι κυρίως φυτικές, με πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  6. Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ: Οι μακρόβιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, συνήθως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.
  7. Κοινωνικές Σχέσεις: Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις και η συμμετοχή σε κοινότητες είναι κρίσιμες για τη μακροζωία.
  8. Οικογένεια Πρώτα: Οι μακρόβιοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην οικογένεια και διατηρούν στενές σχέσεις με τους αγαπημένους τους.
  9. Συμμετοχή σε Κοινότητες Πίστης: Η συμμετοχή σε θρησκευτικές ή πνευματικές κοινότητες μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Συμπληρώματα Διατροφής για Μακροζωία

  1. Βιταμίνη D: Υποστηρίζει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες.
  2. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Μπορούν να βρεθούν σε συμπληρώματα ιχθυελαίου.
  3. Προβιοτικά: Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε συμπληρώματα ή σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι.
  4. Αντιοξειδωτικά: Βιταμίνες C και E, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
  5. Μαγνήσιο: Υποστηρίζει την υγεία των μυών και των νεύρων, καθώς και την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες και ενσωματώνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια μακρά και υγιή ζωή.

αλκοόλσυμπληρώματα διατροφήςστρεςβιταμίνη Dμακροζωία