Ελπίδες από τον Τσιόδρα για το εμβόλιο του κορονοϊού μέχρι το τέλος του χρόνου
«Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αν συνεχίσουν τα θετικά δείγματα είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού. «Με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχει μεγαλύτερος αριθμός υγειών εθελοντών. Την ίδια ώρα αλλά 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων βρίσκονται στο προκλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν θετίκη πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 15 - 55 ετών έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε παρόμοια επίπεδα με τα αντισώματα ανθρώπων που ανέρρωσαν από τον ιό. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι στην υψηλότερη δόση ήταν υψηλότερο το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού. Οι ερευνητές διαλέγουν πάντα την χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες» συμπλήρωσε.
Ελπίδες για δημιουργία εμβολίου μέχρι το τέλος του χρόνου
«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger RNA, κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για ηλικίες 55-70 και 71 και άνω. Παράλληλα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τη συνδρομή περισσότερων ατόμων. Εάν αυτές οι μελέτες πάνε καλά μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων θα πρέπει να μη γίνονται βιαστικά. Θα πρέπει να προχωρούν με βάση τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με δεδομένη την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική τους συμμετοχή» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.
Θετική σκέψη για τις μεταμοσχεύσεις
«Με αφορμή το χθεσινό πρώτο webinar για την επίδραση της νόσου Covid 19 στο μεταμοσχευτικό τοπίο που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση, και στο οποίο συμμετείχαμε, θέλω να επισημάνω ότι τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη ίσως να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να υιοθετήσουμε ως κοινωνία μια θετική σκέψη για τις μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές. Η δημιουργία του Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου ας γίνει η αφορμή να το πετύχουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο, θα αργήσει να κυκλοφορήσει
Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υποστήριξε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν μερικά δεδομένα τα οποία ο κόσμος πρέπει να τα μάθει. Μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες φάσεις. Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε πειραματόζωα όπως είναι τα ποντίκια και οι πίθηκοι. Εάν περάσει αυτή τη φάση τότε πάμε στη φάση των υγειών εθελοντών. Δοκιμάζουμε περισσότερες δόσεις και προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι η τέλεια για να δημιουργηθεί ο ικανός αριθμός των αντισωμάτων. Συνήθως σε αυτή τη φάση κρατάμε μία μεσαία δόση. Η πολύ χαμηλή συνήθως δεν δουλεύει ενώ η πολύ υψηλή έχει κάποιες παρενέργειες. Οι ερευνητές επέλεξαν τη μεσαία δόση για να συνεχίσουν τις μελέτες τους. Στη δεύτερη φάση εξετάζουν δεκάδες ανθρώπους βλέποντας εάν δουλεύει καλά η μεσαία δόση χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί υψηλά αντισώματα. Στην τρίτη φάση το δίνουν στον πληθυσμό για να δουν εάν δουλεύει έναντι της απόκτησης του ιού».
«Όλες αυτές οι φάσεις διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να δοθεί η έγκριση περνάει ακόμα και 1,5 χρόνος. Γι αυτό λοιπόν ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι αυτή η διαδικασία θα έχει διάρκεια από ένα έως ενάμιση χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί δεκάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια, οι οποίοι έχουν διαφορετική τεχνολογία και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν καλά αποτελέσματα» συμπλήρωσε.
«Μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και αξιωματούχοι του ΠΟΥ και επιστήμονες ότι θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εμβόλια αν δουλεύουν όλα. Δεν θα φτάσει μόνο ένα. Γιατί αυτό; Γιατί η παραγωγή του σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Άρα, ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα, καλύτερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικά εμβόλια τα οποία εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι. Δεν θα υποχρεώσεις κανέναν με το ζόρι να πάρει το εμβόλιο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά. Να προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή. Παρά το γεγονός ότι ακούτε θα έρθουν πολύ γρήγορα τα εμβόλια δεν θα είναι επαρκή για όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr