Κορονοϊός: Ποιες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα κατά της νέας μετάλλαξης
Η νέα σύσταση για τις μάσκες κατά του κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για το ποια μάσκα είναι πιο αποτελεσματική, ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του κορονοϊού, προκειμένου να προστατευτούμε καλύτερα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι μάσκες για τον κορονοϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. «Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».
Μάλιστα σχετικά με την την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, που ανέφερε ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν απόλυτα από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απάντησε: «Οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές
Για την υπόθεση μάσκα και το κατά πόσο οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, θέση πήρε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.
«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε. «Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό» πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.
Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε» σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας. Γι'αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, «δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr