Κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ – Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ η κυβέρνηση
Τι σκοπεύει να αλλάξει στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας η κυβέρνηση που είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς επιτυχία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένα άλλο «πρόσωπο» πιο σύγχρονο που να περιλαμβάνει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, σκοπεύει να δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση.
Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να δρομολογηθούν οι αλλαγές στα νοσοκομεία αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με γνώμονα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία για τις ανάγκες των πολιτών και του συστήματος.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, έδωσε το στίγμα των αλλαγών που κατά την κυβέρνηση θα είναι ρηξικέλευθες, αφού εκτός των άλλων θα περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και αλλαγές χρήσης.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν είναι πρωτόλεια αλλά ούτε και πρωτοποριακή, αφού διατυπώθηκε κοντά μία δεκαετία πριν από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η έμπνευση ωστόσο σκόνταψε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών αλλά ακόμη και τοπικών βουλευτών που δεν ήθελαν να δουν στην περιοχή τους να μπαίνει λουκέτο σε νοσοκομείο με το επιχείρημα ότι είχε μικρή πληρότητα ενώ το αμέσως επόμενο απείχε λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Και κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ άφησε στην άκρη την ιδέα περί συγχωνεύσεων νοσοκομείων και αλλαγής χρήσης τους.
Τι είχε εμπνευστεί δηλαδή το άλλοτε ισχυρό ΠΑΣΟΚ; Σε περιοχές όπου υπάρχουν δύο και τρία νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση, το ένα να ενισχυθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλειών και τα άλλα να μετατραπούν σε μονάδες υγείας χρονίων νοσημάτων ή σε κέντρα αποκατάστασης που σήμερα η χώρα διαθέτει ελάχιστα.
Το σχέδιο
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται όμως και η σημερινή κυβέρνηση, με το ίδιο ακριβώς σχέδιο και πλάνο. Μάλιστα πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι εμπνευστές του σχεδίου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ συμβουλεύτηκαν και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να σχεδιάσουν το αύριο του ΕΣΥ.
Μ αυτά και μ αυτά όμως ομάδα εργασίας, σε άμεση σύνδεση με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ξεκινήσει ήδη να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα εξοικονομήσει πόρους και θα κάνει τις υπηρεσίες υγείας που θα παραμείνουν πιο ελκυστικές για τους πολίτες.
Άλλωστε σε πολλές περιοχές της χώρας περισσεύουν τα νοσοκομεία τα οποία όμως δεν έχουν προσωπικό για να τα λειτουργήσει σωστά.
Συνεπώς δώρο άδωρον…
Προς ώρας όσοι εργάζονται για το σχέδιο αυτό και τη συγχώνευση νοσοκομείων και αλλαγή χρήσης κάποιων, προσπαθούν να εντοπίσουν ποιες περιοχές διαθέτουν πολλά νοσοκομεία και παρ’ αυτά οι πολίτες μεταφέρονται στην Αθήνα για τις σοβαρές επεμβάσεις τους ή τα προβλήματα υγείας. Φαινόμενο συνηθισμένο για τη χώρα μας, καθώς το σύστημα υγείας είναι μάλλον Αθηνοκεντρικό.
Πηγές του ethnos.gr πάντως αναφέρουν ότι σύντομα θα δημιουργηθεί άλλη μία επιτροπή για να επεξεργαστεί ακριβώς αυτό το σχέδιο των αλλαγών στο ΕΣΥ και να προτείνει τι θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Ο ιδιωτικός τομέας
Αυτό πάντως που θεωρείται βέβαιον για την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ μετά την εμπειρία της πανδημίας, είναι ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Τα περιβόητα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που επίσης να σημειωθεί αποτελούν παλαιότερη έμπνευση του ΠΑΣΟΚ που κόλλησε ξανά στις αντιδράσεις, για τη σημερινή κυβέρνηση δεν αποτελούν προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συστήματος, αλλά αποτελούν ένα απλό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε όλες του τις τοποθετήσεις αποσαφηνίζει ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές ίδιες, που είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Ωστόσο η κυβέρνηση ειδικά μετά τη συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα οποία εφημέρευαν για λογαριασμό του ΕΣΥ για περιστατικά non covid, σκοπεύει να πράξει κάτι ανάλογο και στο μέλλον, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.
Αυτό θα είναι και το «μοτίβο» που θα ακολουθηθεί ώστε να υπάρχει καταμερισμός των περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ράντζων αλλά και της αναμονής για μία επέμβαση, υποστηρίζουν οι εμπνευστές του νέου ΕΣΥ. «Ο ιδιωτικός τομέας έρχεται και συμπληρώνει το δημόσιο τομέα, όπως έκανε και τώρα στη διαχείριση της πανδημίας» εξήγησε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δίνοντας την εικόνα του τι θα επακολουθήσει.
Για τους ασθενείς πάντως η νοσηλεία θα είναι δωρεάν, διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησης στο ethnos.gr, επικαλούμενα μάλιστα τα όσα συνέβησαν και μέσα στην πανδημία όπου οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς να πληρώσουν ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα φθάσουν άμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προορίζονται για την Υγεία (1,486 δις ευρώ) για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.
Το βέβαιον πάντως είναι – όπως έλεγαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr – ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας θα τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου από όπου και θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην Υγεία.
Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόβλεψη για 40 θανάτους και 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Δεκαπενταύγουστο
Κορονοϊός - Οι περιοχές που χτυπά η μετάλλαξη Δέλτα
Νέα μέτρα - Διαχωρισμός στην εστίαση: Το τελικό σχέδιο, η εφαρμογή ελέγχου και τα πρόστιμα
Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο
Ινδία: Πίστευαν ότι εμβολιάζονταν αλλά τους έβαζαν αλατόνερο – Συλλήψεις γιατρών για μεγάλη απάτη
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr