Οι τρεις προτεραιότητες στην Υγεία μετά τη ΔΕΘ – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας. Τι αλλαγές έρχονται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με το βλέμμα στραμμένο στον τομέα της Υγείας είναι η κυβέρνηση, τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να κάνει.
Γι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στον τομέα της Υγείας στη 85η ΔΕΘ.
Οι τρεις άξονες στους οποίους αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι: στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, που περιλαμβάνει αλλαγές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην ψηφιοποίηση του συστήματος και των υπηρεσιών, στην οποίο «ποντάρει» πολλά η κυβέρνηση αλλά και στους εμβολιασμούς.
Μάλιστα όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, προς ώρας στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το αν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που θα εφαρμοσθούν στο άμεσο μέλλον σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ή αν θα πρέπει να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας.
Οι αλλαγές
Μεταρρυθμίσεις αλλά και ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα παρά την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προχωρήσει τις αλλαγές που είχε σχεδιάσει και προεκλογικά για το νέο ΕΣΥ και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.
Εξάλλου πλέον θα δοθούν και κάποια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προορίζονται για το σύστημα υγείας.
Με βάση το σχέδιο Ανάκαμψης, στην Υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.
Οι προτεραιότητες
Οι προτεραιότητες πάντως που έχουν τεθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Υγείας και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr σχετίζονται με τα εξής:
1.Διασύνδεση και ψηφιοποίηση υπηρεσιών
Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ αλλά και όλων των υπηρεσιών της Υγείας που έχει ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος στα νοσοκομεία, στην ιατρική περίθαλψη, στον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π. μέσω της ψηφιοποίησης όλων των εξετάσεων, των νοσηλειών αλλά και των θεραπειών.
Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι να αξιοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί πλήρως ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς αφού ήδη υπάρχει η εφαρμογή MyΗealth, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και οι δαπάνες.
Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί και η διαδικασία της ανακοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών μέσω της οποίας η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξορθολογήσει τις δαπάνες του ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επανεξετασθεί και το κόστος στις διαγνωστικές εξετάσεις.
2.Ανασχεδιασμός των νοσοκομείων
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω συγχωνεύσεις και κυρίως για αλλαγές χρήσης ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις. Ένα σχέδιο άλλωστε που συζητείται εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις κυβερνήσεις.
Βέβαια οι αλλαγές αυτές θα δρομολογηθούν από τον Ιανουάριο και μετά και με βάση το πως θα κινηθεί το κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη.
Ανοιχτό βέβαια παραμένει στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, αλλά και η παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Άλλωστε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) με επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ. Κάτι το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος ήδη στις πρώτες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στα ΣΔΙΤ, με τα οποία στόχο έχει τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
3.Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ήδη έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασύνταξη των Κέντρων Υγείας, ώστε να παρέχουν σε πρώτο βαθμό φροντίδα στους ασθενείς και να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία ειδικά τώρα που διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας.
Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, τα 272 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν για την αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και για την αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού.
Στόχος να υπάρξει αποτελεσματική φροντίδα πρώτης γραμμής σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρχών, ακόμη και το 40% των επισκέψεων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν λειτουργήσει σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Παράλληλα στον σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και στην παρηγορητική φροντίδα, ενώ είναι πιθανό κάποιες Μονάδες Υγείας να αλλάξουν ακόμη και χαρακτήρα ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.
Το πρώτο βήμα των αλλαγών θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας. Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr