Μύθοι και αλήθειες για το air condition: Μήπως ο κλιματισμός σάς αρρωσταίνει;
Πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος... Εάν έχετε ποτέ αρρωστήσει κατά τη διάρκεια μεγάλου καύσωνα, ίσως θεωρείτε πως η πηγή του κακού ήταν το κλιματιστικό σας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με τον καύσωνα να πλήττει τη χώρα, τα κλιματιστικά συστήματα λειτουργούν στο μέγιστο. Στο αυτοκίνητο, στον κινηματογράφο ή στο γραφείο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ανακούφιση που προσφέρει ο κλιματισμός, όταν έξω η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς. Είναι πολλοί, όμως, εκείνοι που βλέπουν τα κλιματιστικά με κακό μάτι. Και ίσως να κάνετε και εσείς το ίδιο αν έχετε κρυώσει στα μέσα καλοκαιριού.
Πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος... Πώς μπορούν αυτά τα τυπικά χειμερινά συμπτώματα να βρίσκονται μαζί μας το καλοκαίρι;
Πρώτος ύποπτος είναι παραδοσιακά, πλέον, ο «κλιματισμός». Είναι όμως ορθή η ενοχοποίησή του για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η υγεία μας το καλοκαίρι;
Ο κλιματισμός δεν προκαλεί κρυολογήματα
Ένα κρυολόγημα δεν είναι κάτι περισσότερο από την εκδήλωση μιας λοίμωξης, συνήθως από έναν ιό (υπάρχουν περισσότεροι από 200). Οι ιοί μένουν ενεργοί όλο το χρόνο, ακόμη και το καλοκαίρι! Το κρύωμα λοιπόν, δεν είναι συνέπεια του ψυχρού αέρα. Αν τελικά κρυώσατε, σημαίνει πως ήρθατε σε επαφή με έναν ιό – εισπνέοντας τα σταγονίδια που προήλθαν από κάποιο άτομο που ήδη έχει μολυνθεί, κάνατε χειραψίες ή πιάσατε μολυσμένα αντικείμενα - και πως το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται μερικές μέρες για να απαλλαγεί από τον εισβολέα. Αν παραδόξως αποφασίσετε να μείνετε λίγα λεπτά με τα εσώρουχα στο χιόνι ή μπροστά σε ρεύμα αέρος, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε θα είναι ίδιος με το αν περάσετε το βράδυ δίπλα στο τζάκι.
Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε πως είναι αλήθεια ότι το κρύο επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι που τελικά μας κάνει πιο ευάλωτους.
«Ο κλιματισμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ιογενείς λοιμώξεις» - Dr. Calafiore
Μπορεί ο κλιματισμός να συμβάλει έμμεσα στην εξάπλωση μικροβίων;
Αυτό μοιάζει λίγο απίθανο. «Αυτός δεν είναι παράγοντας κινδύνου για ιϊκές λοιμώξεις», λέει ο Dr Matthieu Calafiore, γενικός ιατρός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Λιλ της Γαλλίας. «Οι εξοπλισμοί κλιματισμού έχουν φίλτρα που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και ο αέρας ανανεώνεται τακτικά». Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών σε ένα γραφείο η ελάχιστη ροή καθαρού αέρα πρέπει να είναι 25 κυβικά μέτρα ανά ώρα, για εστιατόρια και καταστήματα 30 κυβικά μέτρα και για εργαστήρια με ελαφριά εργασία ιδανικά 45 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Οι επιπτώσεις στη μύτη και το βακτήριο των λεγεωνάριων
Ο κλιματισμός δεν είναι εντελώς αθώος. «Μια από τις βασικές δυνατότητες του κλιματισμού είναι να ψύξει τον αέρα και να τον ξηράνει», λέει ο Δρ. Calafiore. Αυτό στεγνώνει τις ρινικές βλεννώδεις μεμβράνες μας οι οποίες θα αποδυναμωθούν και αντιδρώντας, θα γίνουν λίγο περισσότερο υγρές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ρινίτιδα (ρινική καταρροή). Το γεγονός αυτό όμως δεν συνδέεται με μόλυνση. Εάν αυτή η ξηρότητα επεκταθεί στα ιγμόρεια, στο λαβύρινθο των κοιλοτήτων που βρίσκονται πίσω από τη μύτη, μπορεί να προκληθούν πόνοι παρόμοιοι με εκείνους μιας ιγμορίτιδας. Και χωρίς αυτό το υγρό φράγμα, είμαστε στην πραγματικότητα πιο ευάλωτοι στα μικρόβια.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, τα περισσότερα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με σύστημα ύγρανσης. Και ελλείψει συντήρησης, μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να οδηγηθούμε σε περιπτώσεις ασθένειας του Λεγεωνάριου. Αυτή η σοβαρή αλλά μη μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη προκαλείται από την εισπνοή των βακτηρίων Legionella, που αναπτύσσονται στο στάσιμο και ζεστό νερό των συστημάτων διανομής νερού ή των συστημάτων ψύξης. To 2003 μία επιδημία της νόσου των Λεγεωνάριων προκάλεσε 18 θανάτους σε περιοχή της Γαλλίας, όχι εξαιτίας του κλιματισμού αλλά λόγω της μόλυνσης του συστήματος ψύξης.
«Ο κλιματισμός στεγνώνει τις ρινικές βλεννώδεις μεμβράνες και εν τέλει αυτές εξασθενούν και αντιδρώντας, θα εκκρίνουν περισσότερη υγρασία, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ρινίτιδα» - Dr Calafiore
Όχι λοιπόν μόνο στεγνώνει τις ρινικές βλεννώδεις μεμβράνες, αλλά ο κλιματισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροφθαλμία, ειδικά σε άτομα με φακούς επαφής. «Η επιφάνεια του ματιού είναι σαν το ρινικό βλεννογόνο: ένα στρώμα υγρού επιτρέπει την εκκένωση σκόνης και μικρό-σωματιδίων», εξηγεί ο Dr Calafiore.
«Χωρίς αυτό το φίλτρο, το μάτι είναι πιο ευαίσθητο και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλεργικής επιπεφυκίτιδας».
Το γνωστό μας νευροκαβαλίκεμα (σπαστικό ραιβόκρανο)
Και πάλι, ο κλιματισμός βρίσκεται στο εδώλιο. «Αν ο αέρας προβάλλεται απευθείας στο άτομο, το αίσθημα του κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει μια αντανακλαστική συστολή ορισμένων μυών, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες», επισημαίνει ο γιατρός και συνεχίζει. «Συνιστάται ποτέ να μην τοποθετείτε τον κλιματισμό σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 7 βαθμούς διαφοράς με την εξωτερική θερμοκρασία».
Υπογραμμίζει επιπλέον πως μια αρκετά μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας δεν είναι καθόλου ασήμαντη. «Μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα να διαχειριστεί ένα τέτοιο χάσμα, ειδικά για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαταραχές με την καρδιακή τους λειτουργία».
Πηγή: Le Figaro
Αίσιο τέλος στο Σέλι: Εντοπίστηκε σώος ο νεαρός σκιέρ - Είχε καταφέρει να φτάσει σε καταφύγιο
Ξεκινά σήμερα η Γαλάζια Πατρίδα 2025 – «Κύματα ισχύος» από την Τουρκία για μία εβδομάδα
Φρίκη στην Κεφαλονιά: Σκότωσαν και κρέμασαν γάτα κι έγραψαν «μπράβο» σε ταμπέλα - Σκληρές εικόνες
Γενναία Ιρανή έβγαλε το τουρμπάνι κληρικού που την επέπληξε: «Τι πάει λάθος με αυτό;» - Δείτε το βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr