Ο κοροναϊός συνεχίζει να «θερίζει» αν και άλλαξε όνομα - Σε 18 μήνες το εμβόλιο
Θα ονομάζεται, πια, Covid-19 - Παραπάνω από 1.000 οι νεκροί - Η απειλή των superspreader - Κινέζοι ψάχνουν και στην Ελλάδα μάσκες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο νέος κοροναϊός που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Κίνα θα ονομάζεται «Covid-19», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι οι άλλες ονομασίες θα ήταν "ανακριβείς" και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός.
Η ονομασία αυτή επιλέχθηκε ώστε να είναι "εύκολη στην προφορά" και ταυτόχρονα να μην στιγματίζει μια συγκεκριμένη χώρα ή έναν λαό, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Τέντρος, το "co" παραπέμπει στη λέξη "κορόνα", το "vi" στον "ιό" και το τελικό "d" στη λέξη "desease" (ασθένεια στα αγγλικά). Ο αριθμός 19 αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο πρωτοεμφανίστηκε (2019).
Περίπου 400 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο συμμετέχουν από σήμερα στη διήμερη συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με στόχο την εντατικοποίηση της μάχης εναντίον της ασθένειας αυτής.
Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν "και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος". Εκτίμησε ωστόσο ότι "υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε" την εξάπλωση του νέου ιού. "Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού", πρόσθεσε. "Αν ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνήσει και να θεωρήσει τον ιό ως τον δημόσιο εχθρό υπ' αριθμόν 1, δεν νομίζω ότι θα μάθουμε από τα μαθήματά μας", προειδοποίησε.
Η απειλή των superspreader
Από μαθήματα και παθήματα άλλο τίποτα. Η επόμενη ιστορία καταδεικνύει πόσο εύκολο είναι να εξαπλωθεί ο κοροναϊός: από ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη σε χιονοδρομικό κέντρο των Άλπεων και στη συνέχεια πίσω στην πατρίδα του στη νότια Αγγλία. Ο Βρετανός μεσήλικας που ακολούθησε αυτή τη διαδρομή έχοντας μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, αποδείχθηκε αυτό που ονομάζεται «superspreader». Στο πέρασμά του μόλυνε 11 ακόμα Βρετανούς, πέντε από τους οποίους βρίσκονται στη Γαλλία, τέσσερις στη Βρετανία και ένας στην Ισπανία.
Πλέον ο 50χρονος από το ανατολικό Σάσεξ βρίσκεται στο νοσοκομείο και οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν τους κατοίκους της πόλης του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Η ιστορία του καταδεικνύει πόσο εύκολο είναι να εξαπλωθεί ο νέος κοροναϊός. «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε κάποιες ανησυχητικές περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν παρότι δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα. Αυτά τα λίγα περιστατικά μπορεί να γίνουν όμως η σπίθα που ξεκινά την πυρκαγιά. Προς το παρόν όμως παραμένουν σπίθα. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το φαινόμενο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Έδωσαν κατά λάθος εξιτήριο σε φορέα του ιού
Την ίδια ώρα, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επιβεβαιώθηκε στο Σαν Ντιέγκο, στην πολιτεία Καλιφόρνια.
Πρόκειται για έναν από τους επιβάτες στην πρώτη πτήση, με την οποία επαναπατρίστηκαν Αμερικανοί από την πόλη Γουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι και εστία της μόλυνσης του 2019-nCoV. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το γεγονός πως ο άνδρας είχε μολυνθεί από τον ιό, επαληθεύτηκε... μία μέρα αφότου είχε πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο. Τα αποτελέσματα των επιπλέον εξετάσεων που του έγιναν, όπως γράφει η Washington Post στην επίσημη ιστοσελίδα της, έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο, για «παρατήρηση και απομόνωση», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Για την ιστορία, ο ασθενής ήταν ένας εκ των τεσσάρων Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν από την Γουχάν την περασμένη Κυριακή. Στις πρώτες εξετάσεις που τους έγιναν σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο, και οι τέσσερις βγήκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, παίρνοντας εξιτήριο. Την Δευτέρα, ωστόσο, ένας εξ αυτών χρειάστηκε να επιστρέψει και να νοσηλευτεί, καθώς τα αποτελέσματα περαιτέρω εξετάσεων έδειξαν ότι είναι φορέας του ιού.
Κινέζοι ψάχνουν και στην Ελλάδα μάσκες και γάντια
Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις ιατρικών υλικών στην Κίνα. Το αποτέλεσμα είναι Κινέζοι αξιωματούχοι να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα, για να βρουν μεγάλες ποσότητες ιατρικών υλικών που έχουν εξαντληθεί, και τα οποία πρέπει να έχουν χρόνο ζωής 2-3 μήνες. Η προδιαγραφή αυτή ενδεχομένως αποκαλύπτει και τις εκτιμήσεις τους για τη χρονική διάρκεια εκδήλωσης του θανατηφόρου ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει πως στην Κίνα καταγράφεται έλλειψη σε ρόμπες, μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας που είναι απολύτως απαραίτητα σε όσους απασχολούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες.
Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες βλέπουν τις αποθήκες τους και τις φαρμακοβιομηχανίες τους, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό εφοδίαζαν όλο τον πλανήτη να αδειάζουν. Κινέζοι αξιωματούχοι με εντολή της κυβέρνησής τους έχουν ξεκινήσει επαφές με άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, για την εισαγωγή των υλικών που βρίσκονται σε έλλειψη.
To απόγευμα της Τρίτης, συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Αττικόν. Κινέζος -ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην Κίνα- έσπευσε στο νοσοκομείο, καθώς εμφάνισε συμπτώματα που τον ανησύχησαν. Στα επείγοντα σήμανε συναγερμός και αμέσως ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έλευση του 33χρονου. Ο διοικητής του νοσοκομείου Αττικόν, Σπύρος Αποστολόπουλος, διαβεβαίωσε στο ethnos.gr ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μετρά για την υποδοχή του ύποπτου περιστατικού ενώ το προσωπικό έχει λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες που έχουμε λάβει από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 1.016. Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, έχουν αγγίξει τα 42.638 περιστατικά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Αυτό το παγκόσμιο θρίλερ, λοιπόν, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και ίσως έχουμε πολλά ακόμα να δούμε στο μέλλον, τα οποία δεν προδιαγράφονται ως ευοίωνα. Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και ο πλανήτης κρατά την ανάσα του. Πίσω από μάσκες…
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr