Κοροναϊός: Αντιμετωπίζεται ο φονικός ιός – Τα πρώτα θετικά μηνύματα
H αισιοδοξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Εταιρεία ανέπτυξε το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης - Τέσσερις εταιρείες μελετούν εμβόλιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.
Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ. «Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.
Αντίστοιχα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν την Πέμπτη την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας. Άλλωστε, τα νούμερα έως τώρα είναι πολύ συγκεκριμένα: από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί στη Γηραιά Ηπειρο.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να πάψει η εγρήγορση επί του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, μπροστά στην επιδημία του Covid-19, όπως είναι η νέα ονομασία του ιού, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, αναφορικά με την καραντίνα, τους ελέγχους των επιβατών, τις συστάσεις στους ταξιδιώτες.
Εξιτήριο έλαβε ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε με κοροναϊό στη Γερμανία
Εξιτήριο έλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από 16 ημέρες νοσηλείας, ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε θετικός στο νέο κινεζικό κορονοϊό στη Γερμανία. Ο 33χρονος άνδρας, ο οποίος εργάζεται στην εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτου και είχε επιμολυνθεί από Κινέζα συνεργάτιδα που επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις στη Βαυαρία, θεωρείται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «απολύτως υγιής και σίγουρα αρνητικός στον κοροναϊό». «Όποιος παίρνει εξιτήριο από εμάς μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς κανένα περιορισμό σε ό,τι αφορά την επαφή του με άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε ο καθηγητής Κλέμενς Βέντνερ, επικεφαλής της Κλινικής του νοσοκομείου στο Σβάμπινγκ, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας.
Οι υπόλοιποι 13 ασθενείς που νοσηλεύονται στην ίδια κλινική παρουσιάζουν σταθερή εικόνα και η κατάσταση της υγείας τους εξελίσσεται ομαλά. Το ίδιο ισχύει και για δύο ακόμη ασθενείς οι οποίοι επαναπατρίστηκαν από την Κίνα και νοσηλεύονται στην Φρανκφούρτη.
Τέσσερις εταιρείες μελετούν εμβόλιο
Παράλληλα, τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό ιό. Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.
Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ. Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.
Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την εφαρμογή του όποιου φαρμάκου εγκριθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ιδιαίτερα δε στην Κεντρική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού δεν θα διαρκέσουν πέραν του 2020
Την αισιόδοξη εκτίμηση πως οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού δεν θα επεκταθούν πέραν του 2020 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Στίβεν Μνούτσιν εκτίμησε ότι οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά και δεν θα διαρκέσει πέραν του 2020. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, σε μια ακρόαση που είχε ως θέμα τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
«Δεν αναμένω ότι ο κοροναϊός θα έχει κάποια επίπτωση πέραν της φετινής χρονιάς», είπε ο Μνούτσιν. Προκειμένου να εκτιμήσει τις συνολικές συνέπειες του κοροναϊού στην Κίνα, ο Μνούτσιν διευκρίνισε ότι χρειάζεται να δει τα δεδομένα των επόμενων 3-4 εβδομάδων.
Εταιρεία ανέπτυξε το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης - Δίνει αποτέλεσμα σε 2 ώρες
Η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορoναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα. Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου κοροναϊού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.
Το τεστ της Novacyt -που θα παράγεται στη Βρετανία- δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του νέου κορoναϊού που απέκτησε και επίσημα το όνομα Covid-19. Σύμφωνα με τη Novacyt -που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ- αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες. Παράλληλα με τη Novacyt, άλλες εταιρείες (Thermo Fisher Scientific, GenScript Biotech, Co-Diagnostics, Roche, Abbot Laboratories κ.α.) αναπτύσσουν ή έχουν αναπτύξει ήδη σχετικά τεστ και κάνουν αγώνα δρόμο για την έγκριση τους.
Προφανώς, η παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα αυτής της επιδημίας, η οποία ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Γουχάν, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει. Όσο υπάρχουν νεκροί και νέα κρούσματα ο συναγερμός στον πλανήτη δεν πρόκειται να πάψει. Όμως, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν κάποια θετικά μηνύματα στη μάχη με τον κοροναϊό η οποία συνεχίζεται, με μάσκες στα πρόσωπα...
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr