Κοροναϊός: «Μην πηγαίνετε μόνοι στα νοσοκομεία» - Ερχεται τετραψήφιος αριθμός
Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του κοροναϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.
Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες.
Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.
Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους. Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού. Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.
Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι' αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.
Γιατί είναι συχνότεροι οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: Ποιές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – Οι προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία
Μπλίνκεν: «Βέβαιος» για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Σημαντική η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σε πιθανές διαπραγματεύσεις
Πέθανε η «The Viviene» από τη Βρετανία σε ηλικία μόλις 32 ετών, νικήτρια του «Ru Paul's Drag Race» - Άγνωστη η αιτία θανάτου
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Η γλωσσολογική διάσταση μιας θρησκευτικής εορτής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr