«Βόμβα» από τον Τσιόδρα: 31 τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα
Δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο. Αλλα 21 άτομα προστέθηκαν στη λίστα. Πρόκειται για συνεπιβάτες του 66χρονου στο ταξίδι σε Ισραήλ και Αϊγυπτο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Συνολικά 31 είναι τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουμε ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας. Τα 21 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, όλα προέρχονται από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στις περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγειινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα. «Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης», σημείωσε.
Την Τετάρτη στην Αχαΐα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου, χάρη στην επαγρύπνηση του προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μεταξύ ομάδας εκδρομέων. Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε οδηγία να μην πηγαίνουμε σε εκκλησίες.
Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαγνώστηκε με κοροναϊό ο 66χρονος συνταξιούχος που ταξίδεψε πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ethnos.gr, ο 66χρονος που ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ήρθε σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρίου, το οποίο και εξετάστηκε. Το δέκατο διαπιστωμένο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου, η οποία ταξίδεψε, επίσης, μαζί του, σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
Τα 21 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνταξιδιώτες του ζευγαριού, οι οποίοι -μετά τις εξετάσεις που έκαναν- διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι ότι η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τη διασπορά του κοροναϊού αποφάσισε στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες.
«Δεν χρειάζεται πανικός»
Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η κλινική εικόνα των 21 ασθενών είναι καλή.
«Όσον αφορά την ιχνηλάτηση έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν κλινικόεπιδημιολογικά κριτήρια». «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο» προσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Τα καθ' υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών «να τους πούμε με διαφάνεια ότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια. Δεν χρειάζεται κανείς πανικός. Ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι εχουν τα σοβαρά περιστατικά της νόσου. Άνθρωποι που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».
Σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα
Σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό, συγκάλεσε σήμερα στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Επίσης, ανέφερε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει», συμπληρώνοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες». Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα» και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει».
Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου».
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr