Οικονομία|18.12.2018 12:14

Εκσυγχρονίζονται παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί-Κονδύλι 1,3 εκατ.€ σε οκτώ δήµους

Άρης Χατζηγεωργίου

Oκτώ δήµοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισµό κτιρίων που φιλοξενούν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς, οι οποίοι πρέπει να συµµορφωθούν µε τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Το πρόγραµµα αυτό ξεκίνησε µε χρηµατοδότηση 95 εκατ. ευρώ στις 28 Ιουνίου 2018, µε σκοπό να ενισχυθούν οι περισσότεροι από τους 325 δήµους για έργα αναβάθµισης των κτιρίων που φιλοξενούν µικρά παιδιά. Οµως, έως τώρα πολλοί δεν είχαν ανταποκριθεί, καθώς οι δήµοι που είναι αρµόδιοι για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων έθεταν κάποια τεχνικά ζητήµατα τα οποία δεν είχαν αποσαφηνιστεί.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν σχεδόν 1.700 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθµοί που στεγάζονται σε παλαιά κτίρια. Οι περισσότεροι είχαν ιδρυθεί από το υπουργείο Υγείας και παραδόθηκαν στους δήµους, µε το ΦΕΚ της µεταβίβασης να επέχει θέση άδειας λειτουργίας. Στα χρόνια που µεσολάβησαν όµως, αυστηροποιήθηκαν οι προδιαγραφές.

Πολλά κτίρια συνέχισαν να λειτουργούν µε παρατάσεις των αρχικών αδειών, αλλά τα δεδοµένα άλλαξαν µόλις προέκυψαν τα επιδοτούµενα προγράµµατα ΕΣΠΑ, από τα οποία παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθµοί λάµβαναν κονδύλια για να φιλοξενούν δωρεάν παιδιά εργαζοµένων και ανέργων.

Στα προγράµµατα αυτά συµµετείχαν τόσο δηµοτικοί όσο και ιδιωτικοί παιδικοί σταθµοί, αλλά ανάµεσα στις δύο κατηγορίες εκδηλώθηκε ανταγωνισµός. Πολλοί δηµοτικοί σταθµοί αναγκάστηκαν να µείνουν εκτός επιδότησης και αυτό είχε συνέπεια να µένουν τουλάχιστον 15.000 παιδιά εκτός δωρεάν φιλοξενίας. Η κυβέρνηση εξήγγειλε δύο προγράµµατα για τη αντιµετώπιση του προβλήµατος.

Το πρώτο είναι αυτό το πρόγραµµα των 95 εκατ. ευρώ που αφορά εργασίες βελτίωσης ύψους έως και 50.000 ευρώ ανά δοµή-παιδικό σταθµό. Μέχρι στιγµής έχουν εντάξει έργα τους οι ∆ήµοι Αρταίων Αρτας, Ιλίου Αττικής, Ξηροµέρου Αιτωλοακαρνανίας, Ιάσµου Ροδόπης, Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Ανωγείων Ρεθύµνου, Αγίου Βασιλείου Ρεθύµνου και Ερµούπολης-Σύρου. Οι παραπάνω δήµοι θα λάβουν επιχορήγηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται σύντοµα να ενταχθούν άλλοι 11 δήµοι που έχουν υποβάλει έτοιµα σχέδια.

Η αρχική προθεσµία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς δήµων ήταν η 31η ∆εκεµβρίου 2018, αλλά δόθηκε παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019, ενώ τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2022. Τα έργα αυτά µπορεί να αφορούν καλύτερη µόνωση ή εξυγίανση υλικών, καλύτερη πρόσβαση και φωτισµό, ενώ υπάρχουν και κτίρια όπου η κατάσταση δεν διορθώνεται µε τίποτε, καθώς δεν υπάρχει αύλειος χώρος.

Παράλληλα µε το πρόγραµµα των 95 εκατ. «τρέχουν»:

  • Πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας για τη χρηµατοδότηση δήµων µε σκοπό τη διαµόρφωση νέων χώρων βάσει των προδιαγραφών.
  • Πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των προγραµµάτων «Φιλόδηµος», µε χρηµατοδότηση 300 εκατοµµυρίων ευρώ, η οποία, όµως, αφορά την ανέγερση παιδικών σταθµών και σχολείων, αλλά και την ανέγερση ή επέκταση δηµαρχείων και επανάχρηση δηµοτικών κτιρίων 
βρεφονηπιακοί σταθμοίπαιδικοί σταθμοί