Οικονομία|23.06.2020 21:22

«Συν-εργασία»: Πόσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον μηχανισμό - Μικρό ενδιαφέρον

Newsroom

Μπορεί το πρόγραμμα «συν-εργασία» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι επιχειρήσεις, αν και έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού διστάζουν να βάλουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου τους εργαζομένους τους με την ελπίδα ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα.

Ο μηχανισμός «συν-εργασία» δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους. Από την πλευρά του το κράτος θα αναπληρώνει στον εργαζόμενο το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται.

Το μειωμένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα συνεργασία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αποτυπώνεται και στα νούμερα που αποκαλύπτει το OPEN.

Οι επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά μάχη προκειμένου να κρατήσουν το προσωπικό τους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε οκτώ εντάχθηκαν πρόγραμμα συνεργασία μόλις 3.010 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε 33.100 άτομα.

Για ένα θετικό μέτρο, που βοηθάει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιες αλλά και τους εργαζόμενους να μην βγουν στο ταμείο ανεργίας, κάνει λόγο ο Δημήτρης Αράθυμος.

Στο πρόγραμμα συνεργασία μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο OPEN ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων θα είναι πιο ζωηρό τον Ιούλιο. Και αυτό, γιατί στο πρόγραμμα, θα αρχίσουν να εντάσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία που θα ανεβάσουν τα ρολά τους.

συν-εργασίαεπιχειρήσεις