Οικονομία|25.06.2020 18:33

Απόβαση της Ciscο στη Θεσσαλονίκη - Ξεκινά με 2 startup από τον Σεπτέμβριο

Τίμος Φακαλής

Για περίπου έξι μήνες εκατοντάδες αισθητήρες GPS τοποθετήθηκαν σε ποδήλατα στην πόλη του Μάντσεστερ προκειμένου οι επιστήμονες να δουν τις πιο συχνές διαδρομές των οδηγών ποδηλάτων και να ληφθούν υπόψιν στην χάραξη των νέων ποδηλατοδρόμων της Βρετανική πόλης.

Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες έξυπνες εφαρμογές και συστήματα ψηφιακού μετασχηματισμού  και καινοτομίας που προωθεί η CISCO, ένας τεχνολογικός κολοσσός ο οποίος ξεκινά την λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας αρχικά στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων δύο start ups. Η πόλη της Βόρειας Ελλάδας θα ενταχθεί στις 15 θερμοκοιτίδες τεχνολογίας που λειτουργεί ο αμερικανικός κολοσσός παγκοσμίως.

Eurokinissi/Ο χώρος των πρώην δημοτικών σφαγείων που θα φιλοξενηθεί η Cisco

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου έπεσαν οι υπογραφές του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco για την δημιουργία ενός «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

ethnos.gr/Cisco

Για τις ανάγκες του πρότζεκτ συστήθηκε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρεί στη CISCO  το κτίριο των πρώην δημοτικών σφαγείων και την εταιρεία να πραγματοποιεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, όπως προγραμματίζει. Στόχος της Cisco είναι να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε ένα σημείο υψηλής τεχνολογίας για όλα τα Βαλκάνια και την Νοτιανοατολική Ευρώπη. που θα λειτουργεί σαν εργαλείο για το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ενός κέντρου που θα εκπαιδεύει στις ψηφιακές τεχνολογίες. 

ethnos.gr/Cisco

Πως θα λειτουργεί το κέντρο 

Το κέντρο θα φιλοξενεί start ups και εργαζομένους και συνεργάτες της CISCO ενώ στον χώρο του θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων και 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται τα πρότζεκτ και οι τεχνολογικές λύσεις που θα παράγονται. Παράλληλα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου. 

Στόχος του Δήμου, όπως είπε ο κ. Ζέρβας, είναι η επανένταξη της Θεσσαλονίκης σε κάθε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη τεχνολογικής πρωτοπορίας, κάτι που επιτυγχάνεται με την είσοδο της Θεσσαλονίκης στο παγκόσμιο δίκτυο των 15 Ερευνητικών Κέντρων Προηγμένων Τεχνολογιών της Cisco.

ethnos.gr/Cisco

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως σήμερα είναι μια ημέρα χαράς όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος εργάστηκαν από την αρχή της θητείας τους για την αξιοποίηση των προφανών εθνικών ιδιαιτεροτήτων που έχει η Θεσσαλονίκη. «Δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος του να είναι η Cisco εδώ», υπογράμμισε. Τη σημασία δημιουργίας του Κέντρου τόνισε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας ότι όλο το κράτος θα είναι στο  gov.gr και το κράτος είναι ένα. 

Παρόντες στη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπ. Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) κ. Καράογλου, ο πρόξενος των ΗΠΑ κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κούβελας, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονιας κ . Καρακωστάνογλου και αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΚυριάκος ΠιερρακάκηςΆδωνις ΓεωργιάδηςCiscoΚωνσταντίνος Ζέρβας