Υγεία|22.11.2024 22:12

Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ

Newsroom

Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μετρώντας τις κινήσεις των ματιών μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ.

Τη μελέτη συνυπογράφουν ερευνητές από την Ecole de Technologie Superieure στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ στις ΗΠΑ. Επικεντρώνεται στις ακούσιες, γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας καθώς εξερευνούμε το περιβάλλον γύρω μας. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ, αυτές οι κινήσεις είναι πιο αργές και λιγότερο ακριβείς, παρέχοντας δυνητικά ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου.

Για την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών με ακρίβεια χρειαζόταν ακριβός εξοπλισμός, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν μια πιο απλή και πιο οικονομική λύση. «Χρησιμοποιούμε μια συσκευή που ονομάζεται hearable», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μύριαμ Μπούτρος. «Πρόκειται για ένα ακουστικό που διαθέτει μικρόφωνο, το οποίο συλλαμβάνει φυσιολογικά σήματα από το σώμα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αλγόριθμους παρακολούθησης της υγείας για τέτοιου είδους συσκευές, ικανούς για συνεχή, μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών» εξήγησε.

Πώς λειτουργούν 

Η επιστήμη πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι εκπληκτικά απλή. Όταν τα μάτια μας κινούνται, δημιουργούν μικροσκοπικές δονήσεις στα τύμπανα των αυτιών μας που μπορούν να ανιχνεύσουν τα ευαίσθητα μικρόφωνα. Οι ερευνητές διεξάγουν πειράματα κατά τα οποία οι εθελοντές φορούν είτε αυτά τα ειδικά ακουστικά είτε τον συμβατικό εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών. Αυτό, επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίσουν ποια ακουστικά σήματα αντιστοιχούν στις κανονικές κινήσεις των ματιών και ποια μπορεί να υποδηλώνουν νευρολογικά προβλήματα.Η ομάδα ελπίζει ότι μελλοντικά, αυτή η τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε καθημερινές συσκευές όπως τα ασύρματα ακουστικά, παρέχοντας συνεχή, μη επεμβατική παρακολούθηση για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών νευρολογικών καταστάσεων.

«Ενώ το τρέχον έργο επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στο μέλλον θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες ασθένειες και να είμαστε σε θέση να τις διαφοροποιήσουμε με βάση τα συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν μέσω σημάτων στο αυτί», τόνισε η ερευνήτρια Άριεν Σαμέι.

Αλτσχάιμερακουστικάμάτιαειδήσεις τώρα