Οικονομία|02.01.2019 13:02

«Ανάσες» σε νησιώτες, οδηγούς και ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με παρατάσεις σε τέσσερα µέτωπα υποδέχθηκε το οικονοµικό επιτελείο το νέο έτος, καθώς µε αποφάσεις της τελευταίας στιγµής δόθηκε περιθώριο χρόνου για διαδικαστικούς λόγους, όπως στην περίπτωση της ολιγοήµερης παράτασης για την πληρωµή των τελών κυκλοφορίας, αλλά και για πιο ουσιαστικούς λόγους, όπως στην περίπτωση της παράτασης του Νόµου Κατσέλη, καθώς αναζητείται ένα βιώσιµο διάδοχο σχέδιο.

Ειδικότερα: H κυβέρνηση προχώρησε σε δίµηνη παράταση του Νόµου Κατσέλη µέσω Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, εξασφαλίζοντας παράταση προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασµούς µέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Οι συζητήσεις µεταξύ της κυβέρνησης, των αρµόδιων εποπτικών Αρχών, εντός και εκτός Ελλάδας, και των θεσµών συνεχίζονται, καθώς αναζητείται νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και λύση συµβατή µε τις προτεραιότητες εξυγίανσης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος αλλά και τις συνθήκες που αντιµετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες. Η ελληνική πρόταση αναµένεται να «κλειδώσει» µέσα στον µήνα και πρόκειται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί µέσα στον Φεβρουάριο.

Προκειµένου να ανακτήσουν τις πινακίδες «µε τον µήνα» οι οδηγοί πρέπει πριν από την άρση ακινησίας να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το χρονικό διάστηµα «απόσυρσης» του αυτοκινήτου τους

Με υπουργική απόφαση του υπουργού ΟικονοµικώνΕυκλείδη Τσακαλώτουκαι της υφυπουργού ΟικονοµικώνΚατερίνας Παπανάτσιου παρατάθηκε µέχρι την 30ή Ιουνίου 2019 η ισχύς του µειωµένου καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάµος και Χίος).

Υπενθυµίζεται πως το θέµα είχε προκαλέσει την αντίδραση της Γερµανίας το καλοκαίρι του 2018 λίγο πριν κλείσει το τρίτο µνηµόνιο, καθώς είχε θεωρηθεί ως αθέτηση των συµφωνηθέντων και είχε απαιτηθεί η λήψη ισοδύναµων µέτρων.

Εως τις 11 Ιανουαρίου

Για τη διευκόλυνση των φορολογουµένωντο υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσε πως παρατείνεταιέως και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019η προθεσµία για την εµπρόθεσµη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2019, καθώς και για τη θέση των οχηµάτων σε εκούσια ακινησία. Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους επιδιώκοντας να τις πάρουν πίσω αργότερα µέσα στον χρόνο για να πληρώσουν αναλογικά λιγότερα τέλη, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι για να συµβεί αυτό χρειάζεται να έχει προηγηθεί η κατάθεση νέας διάταξης νόµου. Η τελευταία αντίστοιχη τροπολογία για το 2018 είχε κατατεθεί στις αρχές Μαΐου και είχε ισχύ µόνο για το 2018. Εποµένως το 2019 θα πρέπει να ψηφιστεί νέα διάταξη.

Η ανάκτηση πινακίδων «µε τον µήνα» γίνεται τα τελευταία χρόνια καταβάλλοντας πριν από την άρση ακινησίας τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, ως εξής:

  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός µηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχηµα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για δύο µήνες)
  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών µηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχηµα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
  • για άρση ακινησίας για τουπόλοιπο διάστηµα του έτους και µέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχηµα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αποµένουν από την ηµεροµηνία της άρσης µέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε µήνα, συν τα τέλη δύο µηνών ακόµη 
ΦΠΑ νησιάτέλη κυκλοφορίαςπινακίδες