Οικονομία | 30.01.2021 08:26

Επίδομα 534: Αναστολές και τον Φεβρουάριο – Τι ισχύει για κλειστούς, πληττόμενους

Γιάννης Φώσκολος

Διασωληνωμένη παραμένει η οικονομία και τον Φεβρουάριο καθώς η επέλαση της πανδημίας δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την εκκίνηση της σταδιακής αποσωλήνωσής της από τα οριζόντια μέτρα στήριξης. Στο πλαίσιο της νέας αυστηροποίησης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας παρατείνεται και για τον Φεβρουάριο το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με την διευρυμένη λίστα κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ που βρίσκεται στο τραπέζι από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε το φθινοπωρινό lockdown. Έτσι η πανδημία επιβάλλει για άλλο έναν μήνα τους δικούς της κανόνες στην οικονομία. 

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, «το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για το μήνα Φεβρουάριο 2021 κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α-Δ) της τελευταίας εν ισχύ Κ.Υ.Α». Αυτό σημαίνει πως οι λίστες των περίπου 550 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που δίνουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων παραμένουν ως έχουν και τον Φεβρουάριο. Εντός της λίστας των ΚΑΔ είναι και το λιανεμπόριο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που παραμένουν ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών παραμένει επίσης ίδιο. Οι ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι εργοδότες θα μπορούν να θέσουν έως και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή και για όποιο χρονικό διάστημα εντός του Φεβρουαρίου επιθυμούν.

Βάση υπολογισμού για την αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται να παραμείνουν τα 534 ευρώ, καθώς οδηγός για το μέτρο είναι η ΚΥΑ των αναστολών Ιανουαρίου.

Παρατείνεται η προστασία από τις απολύσεις

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του μέτρου των αναστολών παρατείνει και την ομπρέλα προστασίας κατά των απολύσεων έως τα τέλη Μαρτίου στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ και έως την άρση της κρατικής εντολής στους κλειστούς με κρατική εντολή. Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας :

  1. Για τους εργαζόμενους των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων η ομπρέλα προστασίας κλείνει αμέσως μετά την άρση του «προσωρινού λουκέτου» με κρατική εντολή, καθώς δεν υπάρχει ρήτρα προστασίας μετά την άρση του κλαδικού lockdown. Οι εργοδότες δηλαδή όταν ανοίγουν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων ως ανοιχτοί – πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
  2. Για τους εργαζόμενους ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και πλήττονται, η προστασία διαρκεί κατ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου των αναστολών, αλλά και μετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστημα ίσο ακριβώς σε διάρκεια με την διάρκεια των αναστολών. Το ισόχρονο διάστημα υπολογίζεται με βάση τις ημερολογιακές ημέρες.   

    Για παράδειγμα, επιχείρηση που θα θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 1/2 έως 12/2 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 22/2 έως 26/2, υποχρεούται μετά τις 26/2 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 17 ημερών.   
Κορονοϊόςεπίδομα 534 ευρώΚΑΔαναστολή εργασίαςεπιχειρήσειςαναστολή συμβάσεων