Ελλάδα|13.11.2024 22:29

Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Newsroom

Δεκατρείς γυναικοκτονίες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024. Το τελευταίο θύμα ήταν η Γαρυφαλλιά, την οποία η οικογένεια της αποσύνδεσε χθες από τη μηχανική στήριξη, καθώς ο άγριος ξυλοδαρμός της από τον πρώην σύντροφο της, την άφησε εγκεφαλικά νεκρή.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα η 43χρονη Δώρα από το Αγρίνιο, μητέρα τριών παιδιών, ξεψύχησε στο αμάξι της, έχοντας πυροβοληθεί εξ επαφής από τον 30χρονο πρώην σύντροφο της, που αδυνατούσε να δεχθεί ότι η σχέση τους έχει τελειώσει.

Σε βάρος του 30χρονου είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα να μην την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, τα οποία,  παραβίασε. Στις 15 του Νοέμβρη θα εκδικαζόταν η μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του, επειδή την είχε απειλήσει με κουζινομάχαιρο.

Πάνω από 200 συλλήψεις την εβδομάδα  για ενδοοικογενειακή βία 

Κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα γίνονται πάνω από 200 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Την εβδομάδα 4-10 Νοεμβρίου είχαμε 222 συλλήψεις. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, την τελευταία εβδομάδα είχαμε 666 κλήσεις στο 100 και συνολικά 342 περιστατικά την τελευταία εβδομάδα.

«113 γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει και εγκαταστήσει το Panic Button. Θα σας πω ότι τέσσερις γυναίκες την τελευταία εβδομάδα οδηγήθηκαν σε δομές και εδώ θέλω να σταθώ για τα κενά που είπαμε που προσπαθούμε να καλύψουμε. Δημιουργήσαμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία παρέχουν τη στήριξη αυτή την απαραίτητη, αλλά έχουμε δημιουργήσει και δομές, υπάρχουν σε χώρους παντού (…). Άρα, λοιπόν είναι πολλά αυτά τα οποία έχουν γίνει. Το Panic Button σίγουρα έχει σώσει ζωές σε αρκετές περιπτώσεις όμως, επαναλαμβάνω, είναι και κοινωνικά τα αίτια. Έχουμε αυξήσει τους ελέγχους, έχουμε εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά με την ευαισθησία, με τη γνώση που απαιτείται και για αυτό εκεί αποσκοπούν και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν εκεί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Θα κατοχυρώσει η κυβέρνηση τον όρο γυναικοκτονία;

Yπέρ της νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως «Καθόλου δεν τρομάζει ο όρος γυναικοκτονία. Έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη για την υιοθέτηση αυτού του όρου, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι το τι χαρακτηριστικά θα έχει η υιοθέτηση αυτού του όρου. Πρέπει να δούμε από τις εγκληματολογικές και κοινωνικές διαστάσεις αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά».

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε, «άρα, ναι, στον όρο γυναικοκτονία για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που είναι σε έξαρση. Αλλά όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την ποινική διάσταση αυτού του φαινομένου, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε και να κάνουμε με κάποιους όρους νομικούς αυτή τη συζήτηση και να πούμε το εξής: Αυτή τη στιγμή για την ανθρωποκτονία η ποινή η οποία προβλέπεται είναι ισόβια κάθειρξη. Άρα λοιπόν, εάν υιοθετήσουμε τον όρο γυναικοκτονία, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά άλλη δυσμενέστερη ποινική μεταχείριση θα προταθεί; Και επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και υπεύθυνη όσον αφορά την ποινική μεταχείριση».

50.000 γυναικοκτονίες τον χρόνο στον πλανήτη 

Nα σημειωθεί πως 50.000 γυναικοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 137 γυναίκες κάθε μέρα, δηλαδή μία κάθε 10 λεπτά. Από τις δολοφονημένες γυναίκες από σύζυγο ή σύντροφο, το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται, ενώ το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.

ειδήσεις τώραγυναικοκτονίαειδήσειςανθρωποκτονίασυλλήψειςενδοοικογενειακή βία