Οικονομία|10.02.2021 02:57

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε η πληρωμή - Ποια τα πρόστιμα

Newsroom

Μέχρι 26 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρώθηκαν έως το τέλος του 2020 αλλά πήραν παράταση για δύο μήνες. Παράλληλα, στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματά τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμα: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ερχεται 6η και 7η - Πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι

Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας, τότε οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα. Συγκεκριμένα το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής στα τέλη κυκλοφορίαςισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως 26 Φεβρουαρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου). Παράδειγμα: Εάν το ποσό των τελών κυκλοφορίας είναι κάτω από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο ισούται με 30 ευρώ.

Πώς πληρώνονται τα φετινά τέλη κυκλοφορίας

Το φετινό ειδοποιητήριο, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διδικασία στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr 

  • Εάν έχετε κωδικούς Taxisnet:
  1. Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή
  2. Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας 
  •  Εάν δεν έχετε κωδικούς Taxisnet:
  1. Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
  2. Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR».  Η ΑΑΔΕ καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες, να μην επισκεφτούν τις Εφορίες, αλλά να το κάνουν μέσω της πλατφόρμας. Στη συνέχεια, οφείλουν να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ), ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Διαβάστε ακόμα: Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στο ισχύον πλαίσιο και για ποιους - Δικαιούχοι

κατάθεση πινακίδωντέλη κυκλοφορίαςΑΑΔΕοχήματαπρόστιμα