Οικονομία|16.01.2019 20:03

Ικαρία, Χίος και Σάμος μπαίνουν στο Κτηματολόγιο

Newsroom

Σε τρία νησιά, και συγκεκριμένα στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο, συνεχίζεται η διαδικασία κτηματογράφησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Οι αιτήσεις για τους κατοίκους του εσωτερικού θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Απριλίου, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 15η Ιουλίου. Η διοίκηση του Κτηματολογίου υπενθυμίζει ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν, θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για την αποζημίωσή τους και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου. «Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα φάση κτηµατογράφησης αφορά 83,5 εκατοµµύρια στρέµµατα, δηλαδή το 63% της χώρας και 16,5 εκατοµµύρια δικαιώµατα, εκ των οποίων τα 10,3 εκατοµµύρια σε αγροτικές περιοχές. Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 δικαιώματα.

Για τους κατοίκους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν ιδιοκτησίες σε άλλες περιοχές, αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του μήνα τα δύο μεγάλα γραφεία κτηµατογράφησης στις δύο πόλεις και να τεθεί σε λειτουργία η πλήρης ηλεκτρονική εφαρμογή κτηµατογράφησης. Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην Καλαμαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, ∆ράµας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

κτηματολόγιο