Οικονομία | 29.07.2021 14:51

ΟΟΣΑ: Στο 20% ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής το 2021

Newsroom

Με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 22%, η οποία θα ισχύσει από το 2022 για τα φετινά κέρδη, η Ελλάδα πλησιάζει περαιτέρω το μέσο ποσοστό φορολογίας των εταιρειών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Corporate Tax Statistics), ο μέσος καταστατικός φορολογικός συντελεστής (statutory tax rate) 111 επικρατειών υποχώρησε το 2021 στο 20% από 20,2% το 2020 και 28,3% το 2000. Στην Ελλάδα, η φορολογία των επιχειρήσεων φέτος για τα εισοδήματα του 2020 θα γίνει με συντελεστή 24%.

Ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής

Εκτός από τους καταστατικούς φορολογικούς συντελεστές εταιρικών κερδών, ο ΟΟΣΑ λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φορολογικών συστημάτων των χωρών – όπως τα ποσοστά αποσβέσεων, τις φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές – για να υπολογίσει τους πραγματικούς μέσους φορολογικούς συντελεστές (effective average tax rate).

Ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 77 χωρών, για τις οποίες έκανε σχετικές εκτιμήσεις ο ΟΟΣΑ  ήταν 20,4% το 2021, ενώ στην Ελλάδα ήταν λίγο υψηλότερος.

«Είναι κατανοητό ότι η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των επικρατειών δεν καθοδηγείται μόνο από το κόστος της φορολογίας μίας επένδυσης. Πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, οι υποδομές και το νομικό περιβάλλον επηρεάζουν την κερδοφορία και είναι πιθανό να έχουν σημαντική επίδραση στις επενδυτικές αποφάσεις», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

«Για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των επικρατειών, ωστόσο, οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές παρέχουν μία ακριβέστερη εικόνα του αντίκτυπου των εταιρικών φορολογικών συστημάτων στις πραγματικές φορολογικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες παρά οι καταστατικοί φορολογικοί συντελεστές», προσθέτει.

Δε φορολογούνται τα επιχειρηματικά κέρδη σε 12 χώρες

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει, επίσης, ότι 12 επικράτειες δεν είχαν καθεστώς φορολογίας των επιχειρήσεων ή είχαν μηδενικούς συντελεστές, ενώ δύο είχαν συντελεστές χαμηλότερους από το 10% (η Ουγγαρία με 9% και τα νησιά Μπαρμπάντος με 5,5%).

Παρά τη γενική πτωτική τάση της εταιρικής φορολογίας την τελευταία 20ετία, ο αριθμός των επικρατειών με συντελεστές κάτω του 10% δεν αυξήθηκε πολύ, καθώς το 2000 υπήρχαν ήδη εννιά χώρες στην κατηγορία αυτή.

φορολογίαΟΟΣΑ