Αχτσιόγλου: Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός
NewsroomΣτα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το διάταγμα για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, μια αύξηση που θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάτι που ουδέποτε υπήρξε πραγματικά στην Ελλάδα, ούτε πριν από την κρίση», επισημαίνει σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Humanite η υπουργός, η οποία δεν κρύβει την ανησυχία της για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κ. Μητσοτάκη. «Σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το ΔΝΤ», δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου, επικαλούμενη μάλιστα τη δήλωση του κ. Καραγκούνη για το σύστημα Πινοσέτ στο συνταξιοδοτικό.
Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, υπογραμμίζει ότι «εδώ και σχεδόν 15 χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε όλες τις ενδείξεις- προάγγελους του φαινομένου». Η Humanite χαρακτηρίζει την 34χρονη υπουργό ανερχόμενο αστέρι στην ελληνική πολιτική καθώς ο απολογισμός του έργου της είναι σημαντικός, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Τέσσερα χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από πολλές περιπέτειες, ετοιμάζεστε να θέσετε σε ισχύ την πρώτη αύξηση μισθών στη χώρα από τότε που άρχισε η κρίση;
Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ήταν πάντα μια από τις κύριες πολιτικές μας προτεραιότητες. Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού σημειώνεται μόλις μερικούς μήνες μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που εφαρμόσαμε πέρυσι, μετά το τέλος του μνημονίου.
Πόση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού;
Θα είναι μεταξύ 5% και 10%, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι’ αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%.
Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια ολόκληρη σειρά μέτρων βοήθειας προς τους ασθενέστερους ελήφθησαν…
Είναι μια λογική συνέχιση των μέτρων που είχαμε λάβει όταν γίναμε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Με το τέλος του μνημονίου, έχουμε αρκετά περισσότερους πόρους. Ο προϋπολογισμός μας για την κοινωνική αλληλεγγύη αυξήθηκε σταδιακά από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2015 σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. 700.000 πολίτες παίρνουν σήμερα το “κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης” που καθιερώσαμε βάσει των κριτηρίων του εισοδήματος και της ατομικής περιουσίας. Επιπλέον τόσο το 2017 όσο και το 2018, στο τέλος της χρονιάς αναδιανείμαμε το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Εξάλλου ένα επίδομα βοήθειας στην κατοικία επιτρέπει όχι μόνο σε αυτούς που πληρώνουν ενοίκιο να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και σε αυτούς που πήραν ένα δάνειο για να αγοράσουν μια πρώτη κατοικία να μπορούν να το αποπληρώσουν. Δημιουργήσαμε επίσης ένα πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών για τους άστεγους και για να τους βοηθήσουμε στη συνέχεια να επανενταχθούν στην κοινωνία. Για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια που πλήττει παιδιά χρηματοδοτούμε σχολικά γεύματα και ανοίγουμε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε ότι σιγά σιγά και η μεσαία τάξη θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτά. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάτι που ουδέποτε υπήρξε πραγματικά στην Ελλάδα, ούτε πριν από την κρίση.
Ωστόσο, συνεχίζετε να είστε πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις…
Οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι περισσότερο από ένα πολιτικό εργαλείο για τη δημιουργία της πραγματικότητας παρά ένα επιστημονικό εργαλείο για τη μέτρηση της κοινής γνώμης. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται χρόνος για να καταλάβει η κοινωνία ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουν οι πολίτες ότι στο εξής το εισόδημά τους θα αρχίσει να αυξάνεται και ότι η λιτότητα είναι πίσω μας.
Πιστεύετε ότι σε περίπτωση νίκης της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, το κοινωνικό κράτος που οικοδομείτε τώρα θα διακυβευτεί;
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης το λέει σαφώς σε όλες τις ομιλίες του. Σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το ΔΝΤ. Επιπλέον, ο βουλευτής της Κώστας Καραγκούνης, υπεύθυνος του κόμματος για το θέμα των συντάξεων μίλησε ανοιχτά για την καθιέρωση ενός συστήματος συντάξεων, αντίγραφου αυτού του Αουγούστο Πινοσέτ!
Πώς βλέπετε σήμερα την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την άνοδο της άκρας δεξιάς;
Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε όλες τις ενδείξεις- προάγγελους του φαινομένου για να αποφύγουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση και να μη αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους επιλογές. Όταν το 2005 οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί απέρριψαν με δημοψήφισμα το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα έπρεπε ήδη να είχαν αναρωτηθεί πολύ. Καθώς οι δύο χώρες μετείχαν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την αρχή. Τίποτε δεν έγινε. Και ξαφνικά σήμερα, όλος ο κόσμος στους κόλπους των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων είναι σοκαρισμένος που η ακροδεξιά πιθανόν να κερδίσει τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Ευτυχώς στην Ελλάδα αυτή η λαϊκή απογοήτευση εκφράστηκε κυρίως υπέρ της αριστεράς. Όμως δυστυχώς εμείς είμαστε η εξαίρεση.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο