Οικονομία|19.10.2018 18:40

Η Κύπρος «πλούτισε» με τη χορήγηση υπηκοότητας

Δημήτρης Δελεβέγκος

Περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι δαπανούν, κάθε χρόνο, χιλιάδες κροίσοι σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο διαβατήριο. Μοιάζει απίστευτο; Ίσως όχι εάν λάβουμε υπόψη ότι για ολιγάρχες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Μέση Ανατολή η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα ή ομόλογα μίας ευρωπαϊκής χώρας με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ιθαγένειας αποτελεί επενδυτική κίνηση με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση σε νέες αγορές. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών CS Global Partners, το 81% των Βρετανών θα παραχωρούσε το 5% των ετήσιων εισοδημάτων του για να αποκτήσει δεύτερο διαβατήριο.

«Μαγνήτη» τέτοιου είδους επενδύσεων αποτελεί η Κύπρος, η οποία από το 2013, οπότε υλοποιεί το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της αξίας 17 δισ. ευρώ.

Τι προσφέρει η Κύπρος

Το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας της νησιωτικής χώρας είναι από τα πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εταιρεία Shorex Capital που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσους επιδιώκουν να επενδύσουν για να αποκτήσουν δεύτερη ιθαγένεια.

Η Κύπρος προσφέρει στους κροίσους υπηκόους τρίτων χωρών ένα εύρος επενδυτικών επιλογών, που δεν περιορίζεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία, με αντάλλαγμα τη χορήγηση της αποκαλούμενης «κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης» στη χώρα φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η χορήγηση, δηλαδή, του κυπριακού διαβατηρίου λαμβάνει χώρα εφόσον ο ενδιαφερόμενος είτε συνδυάσει είτε πραγματοποιήσει μία από τις εξής επενδύσεις:

- αγοράσει ή αναπτύξει ακίνητο αξίας τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ

- προχωρήσει στην αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες με κόστος επένδυσης τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ

- αγοράσει ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα αξίας τουλάχιστον δύο εκατ. από κυπριακούς Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, εάν οι υποψήφιοι επενδυτές θα συνδυάσουν τις παραπάνω επενδύσεις θα πρέπει το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Τα μυστικά επιτυχίας

Στα «μυστικά» επιτυχίας του κυπριακού προγράμματος συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μετά την παρέλευση τριετίας, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν, αρκεί να διατηρούν στην κυριότητά τους, εφ’ όρου ζωής, σπίτι με ελάχιστη αξία 500 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, δεν προβλέπεται η υποχρεωτική παραμονή στην Κύπρο, ύστερα από την απόκτηση του διαβατηρίου, με τον επενδυτή να υποχρεούται μόνο να επισκέπτεται τη χώρα μία φορά ανά δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Visa, σε 158 χώρες παγκοσμίως, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

Εναλλακτικά, η αγορά νεόδμητου σπιτιού με ελάχιστη αξία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, συνοδεύεται, σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή αίτησης, με τη χορήγηση άδειας παραμονής, η οποία έχει ισχύ για το σύνολο της οικογένειας του αιτούντα επενδυτή.

Όλα αυτά κατατάσσουν υψηλά την Κύπρο ως προς την ευκολία απρόσκοπτης μετακίνησης μη ευρωπαίων σε χώρες για τις οποίες απαιτείται βίζα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δείκτη (Visa restrictions) της εταιρείας Henley&Partners, η νησιωτική χώρα κατατάσσεται 16η διεθνώς, καθώς η υλοποίηση επένδυσης, μέσω των προγραμμάτων χορήγησης υπηκοότητας ή άδειας παραμονής, «ξεκλειδώνει» την πρόσβαση, χωρίς να απαιτείται visa, προς 158 χώρες.

Όπως σημειώνει στην «Ημερησία» ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός/BNP Paribas Real Estate, η σημαντική αύξηση σε ποσοστό 43% της ζήτησης για ακίνητα, που καταγράφηκε το 2016, αποδίδεται στα προγράμματα παροχής δικαιωμάτων μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά και στα φορολογικά κίνητρα που παρέσχε η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την αναθέρμανση της κτηματαγοράς.

«Το διάστημα 2010-2015 η κυπριακή αγορά ακινήτων υπέστη βαρύτατες απώλειες. Ως αποτέλεσμα, η κτηματαγορά, όπως και η υπόλοιπη οικονομία, είχε φτάσει στο ναδίρ. Ωστόσο, χάρη στην αποφασιστικότητα των Κυπρίων, την οξυδέρκεια των πολιτικών και την εξωστρέφεια των κατασκευαστικών εταιρειών και των developers η αγορά έχει ανακάμψει» εξηγεί ο κ. Δανός.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου Μαρίνος Κυναιγείρου αποδίδει το κυπριακό success story στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης. «Το 2013 η κυπριακή κτηματαγορά βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάρρευση. Έκτοτε και μετά την κυβερνητική αλλαγή, που υπήρξε, υιοθετήθηκε ενιαία στρατηγική για την ανάκαμψη του real estate, στόχος που επιτεύχθηκε με τις ξένες επενδύσεις να έχουν επιστρέψει. Σε τρεις μήνες τα γραφειοκρατικά διαβήματα για την απόκτηση της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης ολοκληρώνονται» τονίζει ο κ. Κυναιγείρου.

υπηκοότηταάδεια παραμονήςΚύπροςΑΕΠ