Οικονομία | 25.01.2019 10:21

Φρένο από τρόικα για τις 120 δόσεις στην Εφορία - Σκληρό παζάρι

Newsroom

Με γκρίνιες και ψαλιδισµένες προσδοκίες για µια εκτεταµένη ρύθµιση οφειλών στην Εφορία µε έως 120 δόσεις και µε το σκληρό παζάρι για τα όρια και τα κριτήρια του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας να συνεχίζεται, µε ανοικτό ενδεχόµενο να ζητηθεί ακόµη και νέα παράταση, κλείνει σήµερα ο έλεγχος της ελληνικής οικονοµίας από τους θεσµούς.

Από την άλλη, κανονικά φαίνεται πως προχωρά η ρύθµιση έως 120 δόσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, όπως διαβεβαίωναν χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί στην αύξηση του κατώτατου µισθού, παρά τις όποιες αντιδράσεις, όπως έγινε στην Πορτογαλία µετά την έξοδο της χώρας από το µνηµόνιο.

Σήµερα, µετά τις τελευταίες συναντήσεις που έχουν προγραµµατιστεί, οι θεσµοί πρόκειται να εκδώσουν ανακοινώσεις, δηµοσιοποιώντας την ολοκλήρωση των συνοµιλιών τους µε τις ελληνικές Αρχές. Συγχρόνως ξεχωριστή ενηµέρωση αναµένεται να κάνει το ∆ΝΤ, δίνοντας το δικό του στίγµα προς τις αγορές για το state of play στη χώρα µας.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, µε στόχο να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος σύντοµα, ώστε να προκύψουν θετικές εκθέσεις µέσα στον Φεβρουάριο από την Κοµισιόν, αλλά κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο έχει απήχηση στις αγορές.

«Είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι»

Χθες ανώτατος αξιωµατούχος του υπουργείου Οικονοµικών αναφορικά µε τον κατώτατο µισθό τόνιζε πως «και στην Πορτογαλία έλεγαν τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι. Και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα προκειµένου να εφαρµοστεί η αύξηση. Την ίδια ώρα, για τις ρυθµίσεις οφειλών µε έως 120 δόσεις σηµείωνε πως, «αν κάνουµε µια τέτοια πρόταση, που δεν λέω ότι θα κάνουµε τέτοια πρόταση, όταν την κάνουµε, θα τη συζητήσουµε µαζί τους. Αλλά, για την ώρα, δεν τους έχουµε στείλει τίποτα», προσγειώνοντας τις προσδοκίες.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου µισθού, παρά τις όποιες αντιδράσεις των δανειστών

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σηµείωναν, πάντως, λίγο µετά πωςη ρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία µε τις προδιαγραφές που έχουν περιγράφει από την υπουργό Εργασίας θα νοµοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρµογή τον Μάρτιο.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές,οι θεσµοί ενηµερώθηκαν σχετικά από το υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιµακίων, τις προηγούµενες ηµέρες. Οσον αφορά στο κρίσιµο µέτωπο των κόκκινων δανείων και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοιχτό είναι το ενδεχό-µενο να δοθεί νέα, µικρή παράταση στον νόµο Κατσέλη - Σταθάκη, στην περίπτωση που δεν είναι έτοιµο µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το νέο θεσµικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, µε τον ίδιο αξιωµατούχο να σηµειώνει πως δεν έχουµε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να τελειώσει το θέµα. Ωστόσο, οι συζητήσεις µε τους δανειστές δεν έχουν καταλήξει στα θέµατα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό.

Σύµφωνα µε αξιωµατούχο της κυβέρνησης, τις επόµενες µέρες η ελληνική πλευρά θα διατυπώσει εγγράφως τους βασικούς άξονες του νέου νόµου, που θα πατάει στη λογική του κυπριακού µοντέλου «Εστία» και θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήµατα των δανειστών, τα οποία αφορούν την αντιµετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Αναφορικά µε τα κόκκινα δάνεια, σηµείωσε πως χρειάζεται η έγκριση της DGComp για να τεθεί σε εφαρµογή το σχέδιο του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δηµιουργία µηχανισµού Asset Protection Scheme. «Θέλουµε να λάβουµε το ΟΚ το ταχύτερο από την DG Comp. Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει µε ποιον τρόπο αντιµετωπίζει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια µετά το τέλος του ν. Κατσέλη» ανέφερε η ίδια πηγή.

Oι τραπεζίτες

Στο µεταξύ, χθες οι Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης, CEOs των Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραµούζης, συµµετείχαν σε κλειστή ενηµέρωση επενδυτών τηςPwC, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τη διαχείριση των προβληµατικών δανείων. 

Των Ελευθερίας Αρλαπάνου, Έφης Καραγεώργου 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

120 δόσειςτρόικαεφορίαΘεσμοί