Οικονομία | 30.01.2019 22:11

Μελέτη IHS Markit: Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007 μετά από 20 χρόνια

Newsroom

Η επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών γύρω στο 3% τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση και δεν προκύπτει από πουθενά – ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας.

Μιλώντας στο πάνελ που ακολούθησε την παρουσίαση μελέτης της IHS Markit για την ελληνική οικονομία, που εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα επανέλθει στο επίπεδο του 2007 το 2040, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαια ότι τα εισοδήματα θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα». Για να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση πολιτικών προκειμένου να υπάρξει συνέχεια, σημείωσε.

Στις αρνητικές συνέπειες της υπερφορολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας. Επισήμανε ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις για υπερπλεονάσματα, αλλά και στην υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση με την συνεχή απόκλιση από την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «μισο-μεταρρυθμίσεις χωρίς σωστή χρονική σειρά».

Στην ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μονόδρομος για την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Επισήμανε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει στην χώρα μας φιλικό επενδυτικό περιβάλλον όπου να κυριαρχεί η λέξη «εμπιστοσύνη»

υπερφορολόγησηελληνική οικονομίαοικονομική κρίση