Οικονομία|01.02.2019 16:12

Σε αναμονή της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τα δώρα στο Δημόσιο

Newsroom

Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά στο σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύει καθεστώς εισηγμένης και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα) ενώ αφορά σε περισσότερους από 535.000 υπαλλήλους.

Οι δυο πλευρές διασταύρωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ τα νομικά τους επιχειρήματα με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δικαιωθεί στα διοικητικά δικαστήρια επικαλέστηκαν μέσω των νομικών τους παραστατών την απόφαση του 6ου τμήματος του ΣτΕ, που είχε κρίνει αντισυνταγματική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012.

Το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών που εξέδωσαν αυτή την απόφαση ενδεικτικά αναφέρει ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών». 

Και προσθέτει ότι επιδόματα, εορτών και αδείας, «συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».

Μάλιστα, οι προσφεύγοντες χαρακτήρισαν ύβρεις κατά του ελληνικού λαού την κατάργηση των δώρων, τα οποία -όπως είπαν χαρακτηριστικά- δεν καταργήθηκαν ούτε επί χούντας ούτε επί κατοχής.

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι του Δημοσίου επιχειρηματολόγησαν υπέρ των περικοπών, οι οποίες, όπως σχολίασαν, έγιναν για να διασφαλιστούν οι άλλοι 12 μισθοί. Μάλιστα, διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται σε κίνδυνο το επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς έχουν σταθερή εργασία και εισόδημα γεγονός που δεν συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε «πόλεμο» στατιστικών στοιχείων σε μια προσπάθεια και των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις θέσεις τους.  

Η πλευρά του Δημοσίου έκανε λόγο για απόφαση με μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο ενώ οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων απάντησαν πως το Δημόσιο υιοθετεί μια στάση απαράδεκτης καταστροφολογίας, καθώς το κόστος είναι πολύ μικρότερο…

Από 12 έως 24 μισθούς διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Στα 12 με 24 μηνιάτικα υπολογίζουν τη μέση αξίωση των συνταξιούχων από τα αναδρομικά σε βάθος 5ετίας δικηγόροι-εργατολόγοι. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα περιέγραψε δυο ταχύτητες πιθανών δικαιούχων:

  1. για συντάξεις έως 1.000 ευρώ ο ίδιος είπε πως οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ
  2. για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, γενικών διευθυντών κ.λπ. τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 110.000 ευρώ πάντα σε βάθος 5ετίας.

Ο κ. Τσαγκαρόπουλος σημείωσε πως οι συνταξιούχοι έχασαν με τα μνημόνια συντάξεις 1,5 έως 2,5 ετών. Αν αφαιρεθούν οι περικοπές που κρίθηκαν συνταγματικά ορθές, απομένουν απώλειες συντάξεων ενός έτους έως δύο ετών. «Αυτή είναι η μέση αξίωση» κατέληξε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως είναι απόλυτα ρεαλιστικό ότι το Δημόσιο δεν έχει να δώσει αυτά τα ποσά, αλλά συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν δεν είναι θέμα του δικαστή. Αναφερόμενος στο ζήτημα των αιτήσεων, ο κ. Τσαγκαρόπουλος είπε πως «παγίως το ΝΣΚ θεωρεί τις αιτήσεις που δεν αναφέρουν ποσά αόριστες και χωρίς αποτέλεσμα για διακοπή παραγραφής».

Ο δικηγορικός κλάδος βάλλεται από λίγα κρούσματα, είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, καλώντας τους συνταξιούχους να μείνουν μακριά από την «τοξική αυτή αγορά», όπως τη χαρακτήρισε, με τα ομαδικά δικόγραφα σε μη εντολείς. «Η δημιουργία φρούδων ελπίδων δεν συνάδει με το δικηγορικό σώμα»  τόνισε ο κ. Βερβεσός, ζητώντας να πάψει «το εμπόριο ελπίδας» και συμπληρώνοντας πως ο ΔΣΑ θα προβεί σε διώξεις για κάθε παραβατική συμπεριφορά.

δημόσιοι υπάλληλοιΣυμβούλιο της Επικρατείας13ος μισθόςαναδρομικάεπίδομα αδείας