Το ανοιχτό «ραντεβού» με Ερντογάν, το επίδομα ακρίβειας και τα διλήμματα της κάλπης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΔεν είναι εύκολο για την Άγκυρα να συνεχίσει την αναθεωρητική ρητορική εκτιμά η Αθήνα, καθώς νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί στο γεωπολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση που θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να κατέβουν οι τόνοι.
«Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον Alpha. Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατιωτικοποίηση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως ανάλογες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές και αυτό είναι κάτι που θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα η Τουρκία είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Δεδομένο είναι πως σε ένα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να λυθούν όλα τα ζητήματα και «οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική «να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση».
Δείτε όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του ethnos.gr
Αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία o πρωθυπουργός επανέλαβε πως ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. «Η Ε.Ε. αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογράμμισε. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαιτέρως στις κινήσεις που έχουν γίνει τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Έρχεται επίδομα ακρίβειας
Σε μία έκτακτη ενίσχυση για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων - σε μία «επιταγή ακρίβειας» - αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο Μάρτιο, καθώς θα ληφθεί υπόψη και ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει.
«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις» υπογράμμισε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως θα ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο παρατείνονται, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Από εκεί και πέρα βαρύτητα δίνεται σε δύο θέματα πρώτης γραμμής : σε μια «σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» το Μάιο και στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό - που διαμορφώνεται στα 663 ευρώ - η τελική αύξηση θα αποφασιστεί ανάλογα και με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Στο πεδίο των φόρων σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση «ποντάρει» στον ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για μειώσεις που αφορούν στο 80% των ελληνικών νοικοκυριών.
Από εκεί και πέρα αναζητούνται και πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα ανάλογα με τα μηνύματα από το δημοσιονομικό πεδίο. Μεταξύ άλλων εκπονείται συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο φτηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους.
Παράλληλα αισιοδοξία υπάρχει για την πορεία τις τουρισμού, καθώς αυτό που τονίζεται είναι πως γίνονται κρατήσεις νωρίτερα από άλλες εποχές. Όσον αφορά στις απώλειες που θα υπάρξουν από τη ρωσική αγορά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μιλάμε για 500.000 επισκέπτες σε ένα σύνολο 25 ή και 30 εκατομμυρίων (ανάλογα με πόσους τουρίστες θα έχουμε φέτος) και προσέθεσε «είναι απολύτως απορροφήσιμο από την ελληνική αγορά».
Τέλος, ο πρωθυπουργός -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε «υπάρχει λίστα προσώπων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική των κυρώσεων. Και είναι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Β. Πούτιν. Για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα». Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν αφορά όλες τις ρωσικές επενδύσεις, ούτε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές. Αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι είναι στις λίστες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Σταθερότητα ή περιπέτειες» το δίλημμα της κάλπης
Με την εκλογολογία να έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες ερώτηση για τον χρόνο τον εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι σταθερή» και αναφέρθηκε εν νέου σε κάλπες στο τέλος της τετραετίας.
Ωστόσο έβαλε το …δίλημμα της κάλπης που θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Όπως είπε «το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Στο δρόμο πάντως προς τις επόμενες κάλπες δεδομένο είναι πως το «γαλάζιο» άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο θα συνεχιστεί. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο