Ακίνητα - MyProperty: Σύντομα ηλεκτρονικά και οι κληρονομιές - Η διαδικασία «εξπρές»
NewsroomΟι επισκέψεις των φορολογούμενων στις εφορίες για θέματα κληρονομιάς ακινήτων, πλησιάζουν στο τέλος τους. Η διαδικασία, μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MyProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Μέσα από το MyProperty, όπως συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές, σύντομα και οι κληρονομιές, θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν ήδη τις 84.530 με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά σε αγοραπωλησίες (47.036). Ακολουθούν οι γονικές παροχές (26.115) και οι δωρεές (11.379).
Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές είτε ως δωρητές/γονείς είτε ως δωρεοδόχοι/τέκνα είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους (Φυσικών και Νομικών Προσώπων), να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς ή Γονικής που έχει κοινοποιήσει προς αυτούς συμβολαιογράφος, ώστε να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά.
Επιπλέον, ως αγοραστές, ως δωρεοδόχοι/τέκνα στις δηλώσεις δωρεάς και γονικής παροχής είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού.
Σημειώνεται πως παρόμοια διαδικασία θα ακολουθούν σύντομα οι φορολογούμενοι και για ζητήματα κληρονομιάς ακινήτων.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων