Οικονομία|04.11.2022 10:17

«Παγώνουν» τα επιτόκια για εκπρόθεσμα χρέη στην εφορία - Τι ισχύει για τις ρυθμίσεις

Newsroom

Το υπουργείο Οικονομικών «παγώνει» για ένα έτος τα επιτόκια για την πληρωμή εκπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, μετά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας», παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τα επιτόκια που επιβάλλονται στις οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί ή εντάσσονται σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι που πλήττονται από τις συνέπειες της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, έως και τις 2 Νοεμβρίου 2023 θα παραμείνει αμετάβλητο το επιτόκιο που αφορά τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Κατά συνέπεια θα παραμείνει για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου το υφιστάμενο επιτόκιο που δεν έχει αλλάξει από το 2014 και ανέρχεται στο 8,76% ετησίως η 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αντίστοιχα δεν θα αλλάξει και το επιτόκιο στην περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται στο 6% ετησίως και 0,50% μηνιαίως.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην ΕΕ που σπάει κάθε ρεκόρ. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% από 1,25% προηγουμένως, ενώ αναμένεται νέα αύξηση εντός του Δεκεμβρίου.

Οι συνέπειες είναι άμεσες για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία.

Πότε και πώς επιβάλλονται τόκοι

Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε ποσού φόρου, τέλους, προστίμου ή εισφοράς. Αφετηρία για τον υπολογισμό του τόκου είναι η επόμενη ημέρα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής.

Ειδικώς στην περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης, καθώς και πράξεων εκτιμώμενου, διορθωτικού ή προληπτικού προσδιορισμού του φόρου που αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις, περιόδους, χρήσεις, υποθέσεις ή φορολογικά έτη από την 1.1.2014 και μετά, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο κατά περίπτωση φόρος.

Ο τόκος υπολογίζεται και επί των προστίμων του ΚΦΔ. Επίσης, δεν διενεργείται ανατοκισμός.

Στις περιπτώσεις που προβλέπεται άμεση καταβολή του φόρου (π.χ. φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος για χρηματική δωρεά, φόρος για άρση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, ειδικός φόρος επί των ακινήτων, ο φόρος καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δηλώσεως ή την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Συνεπώς, ο τόκος εν προκειμένω υπολογίζεται από την επόμενη της εκπνοής του τριημέρου.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Όσον αφορά το επιτόκιο της Πάγιας Ρύθμισης των 12 και 24 δόσεων, που ανέρχεται σε 4,37% και 5,875 αντίστοιχα το υπουργείο Οικονομικών θα το επανεξετάσει τον προσεχή Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήστος Σταϊκούραςειδήσεις τώραεπιτόκιαεφορίαοφειλέςυπουργείο Οικονομικώνοικονομία