Οικονομία |11.03.2019 20:26

Eurogroup: Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, αλλά δεν θα δοθεί το «πράσινο φως»

Μαρία Ψαρά

Σε χαμηλούς τόνους και με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα κινήθηκαν οι δηλώσεις των επισήμων κατά την είσοδό τους στο Eurogroup. Παρόλο που όλοι εμμέσως παραδέχθηκαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών δε θα δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την απόδοση του ποσού του 1 δις. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα, τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και οι Επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί τόνισαν ότι «έχει συντελεστεί πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνία».

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν είμαστε ακόμη εκεί, παρόλο που έχει συντελεστεί πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Θετική θα είναι η τοποθέτησή μας για την Ελλάδα, αφού έχει υλοποιηθεί η πλειοψηφία των δεσμεύσεων και σήμερα το θέμα θα εστιαστεί στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το αργότερο ως το Eurogroup Απριλίου θα υπάρξει το πράσινο φως», συμπλήρωσε ο Επίτοπος Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα βγήκε ήδη στις αγορές και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται» τόνισε με θετική διάθεση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Θετικό τόνο είχε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Αντιρρήσεις σε διάφορα σημεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Aξιωματούχος της ΕΕ  είχε σχολιάσει την Πέμπτη (7/3) για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας ς ότι «έχουν μείνει πολλά να γίνουν σε λίγες μέρες. Είναι ακόμη πιθανό, αλλά δεν το θεωρώ εύκολο». Η πρόοδος που θα έχει καταγραφεί σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κρίνει την απόφαση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αν δεν υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, τότε το θέμα θα προωθηθεί για το Eurogroup Απριλίου.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις σε διάφορα σημεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ακόμη. Σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, τότε θα πραγματοποιηθεί Euro Working Group πριν από το Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φως. Ωστόσο, κατά την άποψη του αξιωματούχου, οι πιθανότητες είναι περιορισμένες. «Είναι στο χέρι των θεσμών να κρίνουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσίων οικονομικών», σχολίασε ο ίδιος, αναφέροντας πάντως ότι η «υπερβολικά μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανεργία και ειδικά τη νεανική ανεργία στην Ελλάδα». 

Μεταρρυθμίσεις τώρα για δόση τον Απρίλιο

Η «σκληρή γραµµή» των µελών της Ευρωζώνης είχε επικρατήσει και την προηγουμενη εβδομάδα στο EuroWorking Group, δύο µέρες µετά την έκθεση της Κοµισιόν για την ελληνική οικονοµία. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονοµικών των χωρών του ευρώ παραδέχτηκαν µεν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο σε µια ευρεία γκάµα θεµάτων, πρόσθεσαν ωστόσο ότι «δεν έχουµε φτάσει ακόµη σε σηµείο για να υπάρξει συµφωνία». Η Ελλάδα έχει ακόµη 10 µέρες για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της, αλλιώς η απόφαση για την εκταµίευση του ποσού του ενός δισεκατοµµυρίου από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα µετατεθεί για το Eurogroup Απριλίου. Παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει ζήτηµα οικονοµικής ρευστότητας, οι ειδικοί εκτιµούν ότι αν η εκταµίευση καθυστερήσει, το µήνυµα που θα σταλεί στις αγορές θα χαλάσει το κλίµα. Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισµένοι να κάνουν ό,τι µπορούν για να µη χαλάσει το κλίµα, ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι και η Αθήνα θα κάνει ό,τι µπορεί από την πλευρά της να ανταποκριθεί στις δεσµεύσεις της.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», τα βασικά ζητήµατα στα οποία εστίασαν οι τεχνοκράτες στη συνεδρίαση ήταν η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, η καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και -φυσικά- ο νόµος Κατσέλη. Την πιο αυστηρή στάση κράτησε ο Ολλανδός εκπρόσωπος, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τις δεσµεύσεις της ούτε τον Απρίλιο και ότι θα πρέπει να συζητηθεί το θέµα ξανά τον Ιούνιο, µε την εκταµίευση της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων. Ο Γερµανός εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση για την εκταµίευση τους 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να περάσει από τη γερµανική Βουλή και πως η κατάσταση θα δυσκολέψει αν η Ελλάδα δεν στείλει το µήνυµα ότι συνεχίζει µε αµείωτη ένταση την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων.

δόσηεκταμίευσηEurogroupΠιερ Μοσκοβισί