Πρόεδρος ΕΟΤ: «Μην πυροβολείτε» το Airbnb - Μόλις 90.000 οι κατοικίες
Τίμος ΦακαλήςΝα βάλει στο παιχνίδι η κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και εφόσον τεθούν στο μέλλον περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, άφησε ανοιχτό από την Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (14.03) κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου τουρισμού ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ Airbnb και ξενοδοχείων καθώς είναι δύο διαφορετικά προϊόντα. «Σε όλο τον κόσμο μόνο στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα είναι ζήτημα της κεντρικής κυβέρνησης να βάλει τους όρους στην οικονομία διαμοιρασμού. Τυχόν περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ χωρίς αιφνιδιασμούς με γνώση της πολυπλοκότητας και των κοινωνικών χαρακτηριστικών. Υπάρχει σκέψη να ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να υπάρξουν φαινόμενα υπερτουρισμού και τουρισμοφοβίας» είπε ο κ. Καρίμαλης.
Στην Ελλάδα η εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την παρουσιάζουν κάποια δημοσιεύματα είπε ο πρόεδρος του ΕΟΤ και πρόσθεσε: «Στο σύνολο των ενοικιαζόμενων σπιτιών στην χώρα που είναι 1,6 εκατ. οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατ΄ εκτίμηση είναι 90.000 ποσοστό μόλις 5,5%. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει χωρική συγκέντρωση κυρίως σε Αθήνα Σαντοιρίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα δημοσιεύματα δαιμονοποιούν το φαινόμενο AirBnB, ενεργοποιώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε επίσης ότι η αυξητική τάση του τουρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχε η προσφορά διαμονής με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό όπως είπε αντικατοπτρίζεται στην αγορά της Αθήνας όπου από 2,5 εκατ. τουρίστες τα τελευταία 4-5 χρόνια πλέον η πρωτεύουσα φιλοξενεί 5,7 εκατ. ετησίως.
Σε ότι αφορά το μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ο πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι πέρσι δηλώθηκαν έσοδα στην Εφορία 5 εκατ.ευρώ ενώ το 2018 που λειτούργησε η πλατφόρμα δηλώθηκαν 186 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου τουρισμού μεταξύ άλλων μίλησαν και οι υπεύθυνοι της AirBnB και της Booking
Ο υπεύθυνος της AirBnB για Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία Julio Del Balzo τόνισε ότι το 97% των εσόδων μένουν στον ιδιοκτήτη και ότι κατ' αυτό τον τρόπο η εταιρεία επιτρέπει σε περισσότερους να επωφεληθούν από τον τουρισμό. Το 2030 θα έχουμε 1,8 δισ. ταξιδιώτες από 1,2 δισ. σήμερα και «πρέπει να δούμε πως μοιράζουμε αυτή την πίτα, όχι πως να την περιορίσουμε. Υπάρχει χώρος για όλους» τόνισε.
Σήμερα η πλατφόρμα έχει 5 εκατ. καταλύματα όλων των ειδών και 400 φιλοξενούμενοι κάνουν check in ανά 2 λεπτά.
Στην Ελλάδα 15.000 ιδιοκτήτες είναι στην πλατφόρμα με συνολικά 90.000 δωμάτια, και με μέσο ετήσιο εισόδημα 3.700 δολάρια.
Από τους επισκέπτες που μένουν σε καταλύματα της AirBnB στην Ελλάδα το 70% είναι Ευρωπαίοι (μεταξύ αυτών και Έλληνες) και το 14% Αμερικανοί.
Σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη τα καταλύματα που είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα σχεδόν διπλασιάστηκαν και από 1.250 έχουν αγγίξει τα 2.200.
Από την πλευρά της booking.com ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η πλατφόρμα κατέγραψε πέρσι αύξηση +256% στον αριθμό των καταλυμάτων και +56% στις διανυκτερεύσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Όπως είπε διεθνώς η τάση διαμονής σε εναλλακτικά καταλύματα θα ενισχυθεί, με έναν στους τρεις ταξιδιώτες να τα επιλέγουν σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Ήδη το 35% των πελατών της εταιρείας προτιμά να μείνει σε σπίτι ή βίλα ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταχωρήσεων νέων ακινήτων στην πλατφόρμα είναι 20%, μεγαλύτερος από αυτό των ξενοδοχείων.
- Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
- Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
- Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει