Οικονομία|29.06.2023 21:45

Στα ύψη οι τιμές του κρέατος – Ανατιμήσεις και στις λαϊκές αγορές λόγω κακοκαιρίας

Newsroom

Η ακρίβεια συνεχίζει και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με τις τιμές στο κρέας να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αναμένεται και νέες ανατιμήσεις και ελλείψεις στις λαϊκές αγορές λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τις σοδειές των αγροτών.

Αρχικά, ο κρεοπώλης Σωτήρης Μαργέλλος, αναφέρει στο Open και την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία πως τον τελευταίο χρόνο «οι αυξήσεις που βλέπουμε έχουν αγγίξει και το 50-55%. Η μικρότερη αύξηση που έχουμε δει είναι της τάξεως του 30%». Όπως εξηγεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πρώτη ύλη για την τροφή των ζώων έγινε απαγορευτική για τους κτηνοτρόφους και έτσι επηρεάστηκαν άμεσα και οι τιμές στο κρέας καθώς μειώθηκε πολύ και η παραγωγή.

  • Χαρακτηριστικά, το μοσχάρι κυμαίνεται στα 12-15 ευρώ το κιλό, ανάλογα το κομμάτι.
  • Το χοιρινό από 6,5 – 9 ευρώ το κιλό.

Ερωτώμενος για την ποιότητα και εάν οι πελάτες τη θυσιάζουν για την τιμή, αναφέρει πως «ο κόσμος προσπαθεί να βρει μια καλή σχέση ποιότητας – τιμής γιατί και το να πάρει κάτι που είναι οικονομικό και στο τέλος της ημέρας να μην τον ευχαριστήσει και να μην μπορεί να το φάει, θα το πληρώσει και πιο ακριβά στο τέλος».

Ποια φρούτα θα ψάχνουμε με το κυάλι 

Με τη σειρά του ο Θανάσης Μητσόλας, παραγωγός από τη Θεσσαλία μιλά στο Open για τις σημαντικότατες ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

«Το φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί φέτος δεν το έχουμε ξαναδεί. Κάθε χρόνο μας έκανε κάποιες ζημιές. Ήταν σχετικές όμως. Χάναμε κάποια πρώιμη ποικιλία αλλά αυτή τη φορά τα έχουμε χάσει όλα. Στα κεράσια, ενώ ήταν σε ανθοφορία όλα τα δέντρα, δεν λειτούργησε η μέλισσα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, λόγω βροχών με συνέπεια να έχουμε ένα ελάχιστο δέσιμο και αυτό δεν κράτησε. Είχαμε μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης. Συνετέλεσαν σε αυτό και οι καιρικές συνθήκες. Είχαμε βροχές αλλά και χαλάζι στις πρώιμες ποικιλίες. Αυτό ως αποτέλεσμα είχε να μην έχουμε καθόλου σχεδόν παραγωγή. 85-90% καταστροφή. Δεν συμφέρει τον παραγωγό να μπει καν να κόψει τα φρούτα».

«Δεν υπάρχουν κεράσια, είναι ελάχιστα αυτά που φέρνουμε και είναι και υψηλά κοστολογημένα», τονίζει και εξηγεί πως «από τους παραγωγούς οι τιμές ανέρχονται σε 2,60 -3,30 και 4 ευρώ και ο έμπορος βάζει επιπλέον τιμή». 

Επίσης, ο κ. Μητσόλας αναφέρει πως ανάλογα την περιοχή υπάρχουν και άλλα προβλήματα με φρούτα, όπως τα ροδάκινα, ενώ στη Θεσσαλία δεν έχουν πεπόνια. Και τα αχλάδια, μετά το καλοκαίρι, δεν θα υπάρχουν καθώς και αυτά «δεν δέσανε», με τις τιμές να είναι αυξημένες και σε αυτό το αγαπημένο φθιονοπωρινό φρούτο.

πληθωρισμόςακρίβειατιμέςφρούταλαϊκή αγοράκρέας