Οικονομία|14.07.2023 06:15

Το ελληνικό παράδοξο: Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, μειώνονται – σε πραγματικούς όρους- οι μισθοί

Newsroom

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και ουραγός στην αύξηση των μισθών. Η Ελλάδα κατέγραψε την τριετία 2020-2022 την μεγαλύτερη ψαλίδα στην Ε.Ε. μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν την περασμένη 3ετία σωρευτικά στην Ελλάδα πάνω από 15%, όταν στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 5%, στην Ισπανία 8%, στην Ιταλία 5%, στην Ευρωζώνη 11%.

Την ίδια 3ετία το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό 2% - 3%, ενώ στην Ιταλία η αύξηση του κόστους εργασίας περνά τον πήχη του 5% και είναι προς το 6%, στην Πορτογαλία 12%, στην Ισπανία 8% - 9% και ούτω καθ εξής. «Το μεγάλο στοίχημα για τους μισθούς είναι να αυξήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους μέσους μισθούς – Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν και στην πρόσληψη ώστε να ανασχεθεί το κύμα της μεγάλης παραίτησης», σημείωσε μιλώντας στην κάμερα του OPEN ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξήθηκε δυο φορές το 2022 αλλά σε πραγματικούς όρους, μειώθηκε λόγω του πληθωρισμού. Η επόμενη αύξηση, πάντως, είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2024, όταν ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να σπάσει το φράγμα των 800 ευρώ.

Μισθόςκατώτατος μισθόςκέρδηεπιχειρήσειςειδήσεις τώρα