Οικονομία | 20.03.2019 12:34

Κοστέλο: Υπαρκτή η συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Newsroom

Σε πολιτική λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οδηγείται η κυβέρνηση. Στις συζητήσεις μπαίνει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Το στέλεχος της Κομισιόν μπορεί να είναι βασικός ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, με θέμα την «Ενσωμάτωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ήρθε την Αθήνα. Ο Ιρλανδός αξιωματούχος ήρθε για να «γεφυρώσει» τις διαφορές που έχουν η  Αθήνα με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.

Αισιοδοξία Κοστέλο

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Ανέφερε, όμως, ότι είναι ένα αρκετά πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων και ειδικότερα σε ερώτηση που αφορούσε αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρίνεται εφικτός φέτος, εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι μπορεί να επιτευχθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις. «Εχουμε διαπιστώσει τη σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέλουμε το ΠΔΕ να «πληρωθεί» γιατί κρατά πίσω το ρυθμό ανάπτυξης». Πρέπει να γίνουν πολλά συμπλήρωσε, ώστε να χαμηλώσουν οι συντελεστές φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, υπονοώντας εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Επιπλέον, προσέθεσε, έχετε 24 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά το δημόσιο συνεχίζει να χρωστά ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες 2 δισ. ευρώ…

Ιδιαίτερα επέμεινε ο Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο της ομιλίας του στη διαρκή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφέροντας μάλιστα ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε αναφορικά με το σύστημα κοινωνικών παροχών το οποίο όπως είπε έχει «κακή στόχευση και κακή εφαρμογή».

ΚομισιόνΝτέκλαν Κοστέλοκυβέρνησηνόμος Κατσέληπρώτη κατοικία